Sztrájkok bénítják meg Görögországot

Általános sztrájk bénította meg szerdán Görögországot, a tömegközlekedés leállt és egyebek között több mint száz járatot kellett törölni az athéni nemzetközi repülőtéren. A délutáni Budapest-Athén járatot délig nem törölték.
NAPI, 2011. február 23. szerda, 13:44
Fotó:

A Budapest Airport honlapján lévő menetrend szerint az athéni járat 14 óra 20 perckor indul Ferihegyről. Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az MTI-nek azt mondta: egyelőre nem jelezték, hogy változna a menetrend, vagy törölnék a járatot.

A szakszervezetek által szervezett sztrájkkal a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakoznak a köz- és magánszféra munkavállalói.

A 24 órás munkabeszüntetéshez egyebek között kórházi orvosok, ápolónők, mentősök, gyógyszerészek, ügyvédek, tanárok, újságírók és kisvállalkozók ezrei csatlakoztak. Az országban szünetel a vasúti közlekedés és nem járnak a kompok sem.

Az AP hírügynökség jelentése szerint Athén legforgalmasabb bevásárló övezete gyakorlatilag kihalt, mivel a boltok jó része nem nyitott ki.

Az év eddigi legnagyobb munkabeszüntetésére akkor került sor, amikor a kormány komoly nemzetközi nyomás alá került, hogy további kiadáscsökkentéseket hajtson végre, magasra duzzadt államháztartási hiányának a mérséklése céljából.

A megszorító intézkedések egyik hatásaként rekord magasságba szökött Görögországban a munkanélküliség. Januárban közölt adatok szerint tavaly októberben 13,5 százalékos volt az állástalanok aránya Görögországban a szeptemberi 12,6 százalék, és az egy évvel korábbi 9,8 százalék után. Hivatalosan 684 047-en voltak munka nélkül októberben a mintegy tízmilliós lakosságú államban.

HOZZÁSZÓLÁSOK