A horvát vasutak teherszállító ágazatában (HZ Cargo) dolgozó mozdonyvezetők szerda déltől beszüntették a munkát, vagyis két órára országszerte mintegy negyven vonat megállt a hozzá legközelebb eső állomáson - adta hírül a helyi média.

Ugyanakkor mintegy kétszáz vasutas a zágrábi főpályaudvaron tüntetett. A személyszállítási ágazat mozdonyvezetői is sztrájkoltak volna, de a bíróság ezt jogellenesnek találta, mert az egyeztető eljárás még nem zárult le. Ők május 18-án 10 és 16 óra között állítják meg a vonatokat.

A vasúti szakszervezetek szerint a vasúttársaság leányvállalataiban "katasztrofális" a helyzet, veszélyeztetett a közlekedésbiztonság, hiányzik a szociális párbeszéd, téves üzleti döntések születnek és sérülnek a munkavállalói jogok.

Közben a Croatia Airlines (CA) szerdán 22 járatát törölte a pilóták és légi utaskísérők második napja tartó sztrájkja miatt. A nemzeti légitársaság vezetése szerint a vállalat átszervezése - így a dolgozók juttatásainak csökkentése is - elkerülhetetlen.

Az új kollektív szerződést néhány szakszervezet már korábban aláírta. A pilóták és utaskísérők képviselőivel azonban a munkáltató egyelőre nem tudott megegyezni.

A horvát közszolgálati televízió tudósítása szerint csütörtökön szolidaritásból a repülésirányítók is beszüntetik a munkát.