Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Teljes mértékben egyetért az amerikai kormányzat fellépésével Kínával szemben Jamie Dimon, a világ egyik legnagyobb bankjának számító JPMorgan vezérigazgatója a CNBC egyik műsorában. Szerint rövid távon az a fellépés lehet, hogy károkat okozhatott a gazdaságnak, azonban a Kína jelentette problémákat valamikor kezelni kell, s minél hamarabb történik ez meg, annál jobb.

Mindenki tisztában van azokkal a problémás kérdésekkel, amelyek Kínával kapcsolatban felmerülnek. Ilyenek a szellemi tulajdonok eltulajdonítása, az egyenlőtlen kereskedelmi feltételek más országokkal szemben illetve a nem vám jellegű korlátozások a kínai piachoz való hozzáféréssel kapcsolatban. Tudják ezt az európaiak, a japánok, és persze tudják a kínaiak is - sorolta.

Dimon szerint nem feltétlenül a kereskedelmi háború, a büntetővámokkal való fenyegetés volt a legjobb út ezen problémák kezelésére, de valamit mindenképpen lépni kellett. Személy szerint örül, hogy az amerikai kormány szemmel láthatóan előrelépést ért el az ügyben - hamarosan várható egy átfogó megállapodás megkötése Kína és az Egyesült Államok között - azonban amik igazán számítanak majd, azok ennek a megállapodásnak a részletei. Nem azt szeretnénk, hogy kössünk mondjuk egy 200 milliárd dolláros megállapodást Kínával.

Ha Kína vesz majd egy csomó szójababot tőlünk, az igazából nem old meg semmit. A bankvezér egyébként úgy látja, a kereskedelmi háború okozta visszaesés ellenére az amerikai gazdaság jól teljesít, a munkanélküliség csökken, a fizetések nőnek, az üzleti bizalom magas és az ingatlanpiacon kínálatszűke van.

Donald Trump amerikai elnök múlt héten fogadta a Fehér Házban Liu He kínai miniszterelnök-helyettest. Ezután bejelentették, hogy a kereskedelmi háborút lezáró átfogó kereskedelmi megállapodás megkötését legalább négy héttel eltolják, így azt legkorábban május elején írhatják majd alá. Trump egyelőre nem nevezte meg a kínai miniszterelnökkel tervezett újabb találkozójának dátumát, elvileg ezen lehetne majd aláírni az egyezményt. Pozitívan nyilatkozott a kínai fél is a találkozó után.

Ugyanakkor a Financial Times által idézett szakértők úgy vélik, egyáltalán nem biztos, hogy a következő hetekben tényleg létrejön a megállapodás. Ennek oka, hogy mindkét fél szeretné a kérdést ha lehet, minél hamarabb lezárni, ugyanakkor tartanak attól, hogy ha ezt csak túl nagy engedmények árán sikerül, akkor az kedvezőtlenül fogja érinteni megítélésüket. Eswar Prasad, a Cornell University kereskedelempolitikával foglalkozó professzora szerint Kína semmiképpen sem szeretne egy olyan megállapodást, amely túl egyoldalúnak tűnik. Különösen ha a megállapodás betartását ellenőrző mechanizmusról és a be nem tartás miatti esetleges szankciókról van szó.