Szükségállapotot hirdettek ki az USA-ban az ítéletidő miatt

Szükségállapotot hirdetett ki pénteken Massachusetts, Connecticut, Rhode Island és New York állam kormányzója az Egyesült Államok északkeleti partvidékét elérő, várhatóan meteorológiai rekordokat megdöntő hóvihar miatt.
MTI, 2013. február 8. péntek, 23:46
Fotó: Napi.hu

Az előrejelzések szerint az érintett térségben - amely nagyjából azonos a Sandy poszttrópusi ciklon által október végén sújtott területtel - a hóréteg vastagsága helyenként megközelítheti az egy métert is, a széllökések sebessége pedig eléri az óránkénti 95-120 kilométert. A várhatóan New Jerseytől és Maine-től egészen a nagy tavak vidékéig terjedő viharzónában a fő csapást Bostonnak és környékének kell elviselnie. E terület több pontjáról már erős hóesést jelentettek, és mintegy 60 ezer lakásban már most sincs áram.

Több mint 4000 repülőjáratot töröltek pénteken az északkeleti partvidéket fenyegető, a meteorológiai szolgálat szerint "potenciálisan történelmi nagyságú" hóvihar miatt. A törölt járatok többsége New Yorkba és Bostonba tartott volna, vagy onnan szállt volna fel. A két város repülőtereit lezárják.

Betiltották az autós közlekedést

Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója pénteken arra figyelmeztetett, hogy ez a nor'easter (északkeleti vihar) sokkal súlyosabb lehet, mint a korábbi évek hóviharai, és délután 4 órától rendelettel tiltotta be az autóközlekedést az államban. Az utasítás megszegői akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 500 dolláros bírsággal sújthatók. A rendelet alól csak a különleges szolgálatok (rendőrök, mentők, tűzoltók) és a média munkatársai mentesülnek.

A vihar, amely a Nemo nevet kapta, várhatóan súlyos fennakadásokat okoz majd a szárazföldi közlekedésben is, és főleg a New Yorktól északra fekvő partvidéken másfél méteres tengeri árhullámra is lehet számítani.

Bostonban és a Rhode Island-i Providence-ben szombaton zárva tartanak az iskolák. A térségben a nélkülözhető közalkalmazottakat a helyi vezetők arra kérték, szombaton maradjanak otthon, és a példa követését javasolták a magánszektornak is.

Elfogyott a kenyér a boltokból

New Yorkból péntek délutántól nem indítanak vonatokat északra. A metropolisz polgármestere, Michael Bloomberg a Twitteren bejelentette, hogy a város felkészült a 25 centiméteres hó eltakarítására. Ugyanakkor azt tanácsolta a New York-iaknak, hogy halmozzanak fel alapvető élelmiszercikkeket, gyógyszereket és készüljenek fel az áramkimaradásra. A polgármester azt javasolta, hogy aki teheti, pénteken korábban térjen haza a munkahelyéről.

Pénteken több New York-i élelmiszerboltban elfogyott a kenyér és a benzinkutaknál a Sandy "szupervihar" utáni időket idéző, hosszú sorok alakultak ki.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

olasz, 2013.02.09 14:37

@oldwiseman:
veled meg mi a fasz van, mokus.... rad ferne egy onkentes gyogykezeles (mar a szabad velemenynyilvanitas jegyeben)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2013.02.09 11:16

Isten őrizzen, hogy nálunk egyszer is -a '87 januári 4 napos "hó helyzet" kiskutya pöcse volt ehhez képest!- ilyen helyzet legyen, de annyi azért biztos, hogy az Amcsik ezt is nyugodtan, mindenféle extra pánikolás nélkül -mint pl a Sandy és egyéb más, őket igencsak gyakran sújtó természeti csapás esetén is- vészelik át. Őszintén kíváncsi lennék, ha egyszer szeretett országunkat egy ekkora hó fergeteggel megspékelt szélvihar érné el, akkor kábé hogyan viselkednénk? Mi lenne, ha nálunk is országos rendkívüli állapotot rendelnének el? Ugyebár, aki nem lenne tisztában a rendkívüli állapot jelentésével; nos ez esetben ugyebár felfüggesztésre kerül az alkotmány, quasi a hadsereg és az egyéb rendészeti és katasztrófa elhárító szervek veszik át a hatalmat, akik -mint ahogy ezt már az USA érintett államaiban is megtették- rendelettel megtilthatják pl a közlekedést. Fogadni mernék, nálunk egy ilyen esetben az mszp verné a nyálát a "sok törvénytelenség, túlkapás, állampolgári jogok durva megsértése, stb" ügyében és akár hónapokig a parlamentben mást se hallanánk, mint azt, hogy hány, meg hány 3H-s (halmozottan hátrányos helyzetű, azaz nagyrészt putri lakó cigány) embert abúzáltak a hatóságok, amikor tetten érték őket 1-1 fa, vagy épp az áramellátást a vészhelyzetben megoldani hivatott generátor, vagy épp kábellopás alkalmával, vagy amikor rájöttek arra, hogy a nagy hóban nem tudnak eljutni sehová -ez nekik némi gap-el jut el a szűk keresztmetszetű agycsökevényükig-,akkor inkább betörtek a szomszéd nénihez, vagy gazdához és kirámolták az éléskamrát, a nénit, vagy a gazdát pedig -a rendkívüli helyzetre történő hivatkozással pedig jól agyba-főbe verték. Sajnos, hétköznapi állapotainkban történő viselkedésünket, ?problémamegoldó képességeinket? , habitusunkat ?tisztelet a remélhetőleg nagy kivételnek?- nem tudjuk levetkezni, pedig jobb, ha mi is felkészülünk akár ekkora természeti csapásokra is, mert ezen az égövön sem ritka az extrém téli időjárás, még akkor is, ha itt nincs egy óceán, melynek hullámait akár 2 méteresre is felkorbácsolhatja a 120-as szél!
PS: nem vagyok kíváncsi az engem a fentebbi kijelentéseimért lefasisztázók fröcsögéseire, bár amennyiben magukat nettó nevetség és megvetés tárgyává szeretnék degradálni, akkor csak nyugodtan tegyék, hiszen én nem tilthatom meg a szabad véleménynyilvánítást, ugyanis ez ?bármelyik szarcsimbók bal-lib más is ugat- egy demokratikus,szabad ország, ahol lehet önfeledten fasisztázni, xenofóbozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html