Szükséghelyzeti alapot állít fel az EU

Az Európai Bizottság kedden két döntést is hozott az EU afrikai szükséghelyzeti alappal kapcsolatban, amelyet a migráció EU határain kívüli kezelésére hoztak létre.
Napi.hu, 2015. október 20. kedd, 17:26
Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság kedden egyrészt döntött az afrikai alap létrehozásáról, másrészt a finanszírozásról született döntés, amelynek keretében 1,8 milliárd eurónyi forrást bocsátanak a szükséghelyzeti alap rendelkezésére az EU költségvetéséből illetve az Európai Fejlesztési Alapból. Ez még a tagállamoktól és más donoroktól  származó forrásokkal is kiegészül - derül ki az uniós testület közleményéből.

Az alap által nyújtott pénzügyi támogatás az irreguláris migráció kiváltó okainak és az Afrikában lakóhelyüket elhagyni kényszerülők helyzetének kezelésére, így a stabilitás megszilárdítására irányul. Az alap olyan tevékenységeket támogat, melyek a gazdaság fejlődéséhez, a migráció kezeléséhez, a helyi lakosságnak nyújtott alapvető ellátáshoz, az élelmezésbiztonság javításához, valamint a jobb kormányzáshoz és a fokozott biztonsághoz járulnak hozzá az érintett régiókban.

Az alap alapokmányát a tervek szerint az érintett afrikai országokkal a Vallettában novemberben rendezendő csúcstalálkozón írják alá. Az Európai Bizottság szándéka, hogy az aláírásához szükséges eljárások időben lezáruljanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2015.10.20 17:48

Amíg a "fejlett nyugatnak" az az érdeke, hogy a III. világban "baráti" kormányok uralkodjanak és ezt az érdeket tűzzel-vassal keresztülveri, addig ez az alap annyi, mint halottnak a puszi!

A migránsáradatot így nem lehet megállítani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html