Szumóharccal töltik a húsvétot az oroszok és az ukránok

A korábbinál részletesebb követeléseket fogalmaztak meg a kelet-ukrajnai városok középületeit megszállva tartó orosz fegyveresek feltételül azért, hogy feladják pozícióikat. Eközben az ukrán biztonsági csapatok tovább szigorítják a térség útjainak ellenőrzését.
Napi.hu, 2014. április 18. péntek, 16:29
Fotó: Reuters

Felpörgetik a Kelet-Ukrajna feletti ellenőrzés visszaszerzése érdekében indított akciójukat az ukrán biztonsági erők (SZBU) - jelentették be a szervezet kijevi sajtótájékoztatóján. Harkov környékén alaposan megszűrik a forgalmat: a korábbinál több járművet fognak ellenőrizni fegyverek, lőszerek és robbanóanyagok után kutatva. Donyeck kormányzóságban az SZBU katonái elválasztják egymástól a civileket és a orosz szeparatista csoportokat.

Azokat, akik nagy összegű készpénzzel vagy katonai felszereléssel érkeznek Ukrajnába, továbbra is előállítják. Egy ilyen akció során a térség egyik nagyvárosa, Melitopol pályaudvarán nejlonzsákokba rejtett muníciót találtak. Lőszereket kobozott el a határőrség Odessza kormányzóságban is, a Moldovához tartozó, orosz többségű Dnyeszter menti szakadár terület szomszédságában - derült ki a KyivPost összefoglalójából.

A szeparatisták képviselői korábban lakonikusan reagáltak arra, hogy az ukrán-orosz-EU-USA négyoldalú találkozó résztvevői felszólították őket a középületek elhagyására. Mint mondták, illegitimnek tekintik a kijevi kormányt, ezért addig nem mozdulnak, amíg az nem mond le. Emellett azt akarják, hogy május 11-ére - azaz még a 25-ei ukrán elnökválasztás előtt - írják ki a népszavazást Ukrajna föderatív állammá szervezéséről. Péntek délutánra részletezték követeléseiket.

Csak akkor teszik le a fegyvert és vonulnak el, ha az ukrán hatóságok elengedik az összes túszt, akit fogva tartanak, beszüntetik a letartóztatásokat, a Jobb Szektor nevű szélsőjobboldali nacionalista szervezetet lefegyverzik és kiírják az államformáról szóló népszavazást - idézte az egyik szeparatista vezetőt a RIA Novosztyi. Egyébként nem bíznak abban, hogy Kijev betartana bármilyen megállapodást, amit vele kötnének, illetve hogy a szélsőséges nacionalisták letennék a fegyvert. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a felek azzal töltik a hét végét, hogy tovább próbálják kiszorítani egymást elfoglalt pozícióikból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.18 19:11

Ez sok szempontbol hasonlit a 90-es evek horvat-szerb konfliktusara. A szerbek igen "nagy fiuk" voltak es az elejen a felere zsugoritottak Horvatorszagot. Aztan lassan-lassan nyugati segitseggel elkezdodott az ellentamadas, a felszabaditas. Az arrogans szerbek kezdtek menekulni mint gyava patkanyok. Mi van ma? Megtisztult Horvatorszag tobbszazezer szerb patkanytol es az EU tagja. Gazdasagilag ha nehezen is de sokkal jobban van mint csoro Szerbia. Igy valtoznak az idok. Nyugat segitsegevel Ukrajna jovoje is kialakul. Ezt erzik mar most az irigy madgyarok es ezert a ruszkiknak szurkolnak, pedig azok ugy 1849 mint 1956-ban jol szetvertek a pofajukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html