Döntött a kamatról az Európai Központi Bank

Viccelődik a brit Guardian azon, hogy az Európai Központi Bank (ECB) nem változtatott alapkamatán és megerősítette korábbi döntését, miszerint az év végétől lezárja kötvényvásárlási programját.
Komócsin Sándor, 2018. július 26. csütörtök, 14:21
Fotó: Reuters

Az ECB monetáris tanácsa változatlanul hagyta az európai jegybank alapkamatát mai ülésén - tudósított a Guardian. Ennek értéke tehát továbbra is nulla és a bankok betéteinek kamata is negatív maradt (mínusz 0,4 százalék), azaz fizetniük kell az ECB-nek, ha nála tartják a pénzüket.

A bank közleménye szerint várhatóan 2019 nyaráig a jelenlegi szinten tartják a hitelköltségeket, azaz még egy évig nem várható változás. Az ECB döntéshozói azt is jelezték, hogy 2018 végén felfüggesztik a bank kötvényvásárlási programját, ám ez sem volt újdonság, mivel erről a döntéshozó testület előző ülésén határoztak.

Így aztán a brit sajtóorgánum szerkesztői azon viccelődnek, hogy Mario Draghi bankelnök máskor nagy érdeklődéssel várt sajtótájékoztatóján, vajon miről kérdezhetik az újságírók az ECB első emberét. Talán arról, hogy pontosan mikor kezdődik és végződik a jövő nyár, amelyen dönthetnek a kamatemelésről, mert az egymás követő hőhullámok alaposan átszabják az évszakok határait.

A fotó forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK