Brazil tudósok nyilvánosságra hozták azokat a kutatási eredményeiket, amelyek szerint egyértelműen kimutatható egy szuperbatérium terjedése Rio de Janeiro legnépszerűbb strandjainak egy részén. Az ilyen kórokozók ellenállnak az antibiotikumoknak, ezért gyógyításuk teszteli a megfertőzött emberek túlélőképességét.

A tudományos jelentés mindössze egy hónappal a riói olimpia kezdete előtt jelent meg - emlékeztet a CNN. A szuperbaktérium, amely a bélrendszerben fejlődik és az ürülékkel távozik, a kórházak szennyvizével kerül a város nyílt vizeibe - derül ki Renata Picao, a vizsgálatot végző csoport vezető kutatójának szavaiból.

Alapos vizsgálatot

Egy éven át öt strandon vizsgáltuk a szuperbaktérium jelenlenlétét a parti vizekben - teszi hozzá. Ebből kiderült, hogy a kórokozó különböző koncentrációban van jelen a térségben és a fertőzés erősen összefügg a vízszennyezéssel. A mintákat 2013 és 2014 között vették, ám Picao szerint nincs ok feltételezni, hogy azóta javult volna a helyzet.

A szennyvíz ugyanis továbbra is ömlik a természetes vízlevezető rendszerekbe. A kutatás következő lépésében ezért az igyekeznek majd kideríteni, hogy milyen hatással van a szuperbaktérium azokra az emberekre, akik a tengerparton kapcsolatba kerülnek vele.

Veszélyben a vitorlázók

Két érintett partszakasz határos azzal az öböllel, amelyben az olimpiai vitorlásversenyeket rendezik. Gyönyörű ez a helyszín, ám amikor a víz az ember arcát éri, az az az érzésem, hogy egy idegen támadó landol a képemen - fejtegeti Heiko Kroger német paralimpikon, aki nemrégiben felkereste Riót. A számat és az orromat zárva tartom.

Kroger úgy gondolja, hogy szuperbaktérium támadta meg az egyik edzésen az egyik csapattársát, aki súlyos bőrfertőzéssel került kórházba.

Korlátozott szennyvízkezelés

Picao biztos benne, hogy a gyenge szennyívtisztítás tehető felelőssé a szuperbaktérium jelenlétéért. A helyi vízművek, a Cedae viszont azt állítja, hogy követik az Egészségügyi Világszervezet előírásait. A szennyvíz 51 százalékát kezelik - derül ki Edes de Oliveira, a cég egyik vezetője szavaiból. Hét éve még csupán 11 százalék volt az az arány.

A brazil nagyváros azonban azt ígérte győztes olimpiai pályázatában 2009-ben, hogy mostanra 80 százalékra emelik a megtisztított szennyvíz arányát. A cég képviselője elismeri, hogy a szuperbaktériumok annyira új fertőzések, hogy kiszűrésükre még nem képesek a rendszereik.

Csak szóltunk

Mindezek ellenére sem Picao, sem az olimpia nemzetközi szervezői nem javasolják a vitorlásversenyek áthelyezést másik helyszínre. Nem kezdeményeztük a helyszín megváltoztatását, mert nem tudjuk mekkora a kockázat - magyarázza Picao. Azért tettük közzé ezt a riasztást, hogy ha egy-egy sportoló megfertőződne a versenyek alatt, akkor az orvosai tudják, hogy esetleg egy az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériummal állnak szemben.

A gyerekeimet nem vinném a fertőzött tengerparti szakaszokra - mondja Picao. Mindez felveti a kérdést, hogy akkor most végül is van rettentő veszély vagy nincs veszély, és ha van, miért sumákolnak vele kapcsolatban az olimpia szervezői és még a tudományos kutatók is - a szerk.