Szupertraffipaxokat szereltek fel Horvátországban

Több mint két tucat új kamerát telepítettek a horvát utakra, a hazai Véda rendszerhez hasonló eszközök többek között a gyorshajtást figyelik - írja a vezess.hu.
Szász Péter, 2020. június 29. hétfő, 17:16
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció

28 helyszínen telepítettek Horvátországban új forgalomellenőrző kamerákat, amelyek nem csak képrögzítésre, hanem sebességmérésre is alkalmasak - olvasható a portálon.

A horvát hatóságok elsődleges célja az új eszközökkel a nemzetközi forgalmat is bonyolító útvonalakon a közlekedésbiztonság növelése.

Az új eszközök közül kettőt már tavaly nyáron felszereltek, azok két hónap alatt jó 50 000 forgalmi szabálysértést rögzítettek, tehát naponta több mint 800-at. Ezt követően útvonalakon 17 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma.

Az új telepítésű eszközökből a legtöbb, tíz darab Lika-Senj megyében található, mert itt haladnak át legfontosabb nemzetközi útvonalak, de Zadar, ©ibenik-Knin, Split-Dalmácia, Vukovar-Srijem, Brod-Posavina és Po¾ega-Slavonia területek útjain is vannak.

A sebességmérő kamerák más szabálysértések rögzítésére is alkalmasak, így detektálhatják a biztonsági öv használatának az elmulasztását, a kézből való mobiltelefon-használatot, a szabálytalan előzést és a záróvonal-átlépést.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK