Tagad az USA a kémkedési botrányban

Miközben a spanyol média arról számolt be, hogy az USA 60 millió telefonhívást hallgatott le Spanyolországban, az amerikai képviselőház illetékes vezetője tagadta az eddig nyilvánosságra került konkrét vádakat. Elismerte viszont, hogy a baráti országokban is kémkednek.
Napi.hu, 2013. október 28. hétfő, 09:56
Fotó: Napi.hu

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) egyetlen hónap alatt - 2012 december elejétől 2013 január elejéig - 60 millió spanyolországi telefonhívást hallgatott le - idézte a BBC a helyi lapok jelentését. Az információk szerint a hivatalt csak a hívók és a hívottak száma, illetve lakóhelye érdekelte, nem foglalkoztak a beszélgetések, e-mailek, sms-ek tartalmával. A hír újabb bomba azt megelőzően, hogy az Európai Unió parlamenti delegációja Washingtonba érkezik, hogy tárgyaljon a baráti országok állampolgárai és vezetői utáni amerikai kémkedésről.

További fejleménye a botránynak egy japán sajtóértesülés, amely szerint az NSA 2011-ben arra kérte a szigetország kormányát, hogy segítsen a Japánt és az ázsiai-csendes-óceáni régiót összekötő személyes adatcserét lehetővé tevő üvegszálas távközlési hálózatok monitorozásában. A Kyodo hírügynökség úgy tudja, hogy az USA Kína után akart kémkedni ezzel a módszerrel, de a japán hatóságok jogi indokokra és a megfelelő személyzet hiányára hivatkozva visszautasították az együttműködést.

Mégsem tudta Obama

A spanyol lapértesülést egyelőre nem kommentálta az amerikai fél, az USA madridi nagykövete ma a külügyminisztériumban magyarázkodhat az ügy miatt. Eközben az NSA kategorikusan cáfolta a hétvége legbotrányosabb hírét, amely szerint Barack Obama amerikai elnök tudott volna Angela Merkel német kancellár lehallgatásáról. A hivatal szóvivője szerint sz NSA vezetője nem adott tájékoztatást az elnöknek a kancellárt érintő kérdésekről.

A Wall Street Journal szintén a hét végén jelentette, hogy az NSA már a nyáron leállította az európai vezetők lehallgatását. A döntés azt követően született, hogy egy Fehér Házon belüli vizsgálat után tájékoztatták Obama elnököt Merkel és kollégái megfigyeléséről. Obama a hét végén kapott egy váratlan támogatót is: egy republikánus politikus, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője védelmébe vette az NSA-t.

Érted kémkedek utánad, nem ellened

Mike Rogers száz százalékban hamisnak minősítette azt a francia lapértesülést, amely szerint az USA telefonhívások millióit hallgatta volna le Franciaországban. Rogers szerint a kiszivárgó információkat félreértelmezik - mondta a politikus a CNN-nek adott interjújában. A terrorizmusellenes program végrehajtásáról van szó, semmi köze a dolognak a francia állampolgárok privát ügyeihez. Ha a franciák tudnák mi volt a célja az akciónak, akkor pezsgőt bontva és tapsolva gratulálnának az amerikai hatóságnak.

Rogers az európai vezetők lehallgatásáról szóló információt is hamisnak minősítette - pénteken a Guardian jelentette, hogy az NSA 35 politikai vezető után szimatolt. Ez egy jó dolog - mondta a hírszerzési bizottság feje. Ezzel védjük Franciaország, az USA és Amerika többi európai szövetségesének biztonságát. Azért hallgatnak bele a barátok beszélgetésébe, mert azok időnként az Egyesült Államok ellenfeleivel társalognak - tette hozzá. Tisztelniük kell egymást a szövetségeseknek és a hírszerzést ellenőrzés alatt kell tartani, de az USA érdekében muszáj információt gyűjteniük.

Talán kódolni kéne a mobilt

A politikus szerint az lenne az igazi botrány, ha kiderülne, hogy az NSA nem próbálta meg megszerezni mindazokat az információkat, amelyek begyűjtése az amerikai érdekeket szolgálta. Végül azt is megjegyezte, hogy az európai országok kémszervezetei sokkal gyengébb ellenőrzés alatt működnek, mint az amerikaiak.

Ezzel egyben arra is célzott, hogy az európaiak is szaglászhattak amerikai politikusok körül. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok elnökének Blackberry mobiltelefonját külön kódolják. Az európai vezetők tisztábban látnának, ha megtudnák, mit tesznek államaik hírszerző szervezetei a saját országuk nembiztonsága érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

newyork12, 2013.10.28 16:46

@MegaLaciBacsi: Ezek szerint Mesterhazy okosabb mint gondoltam. Az en ingatlanjaim a Dunantulon vannak. Ha olyan jaratos vagy a paholyok foldrajzi elhelyeszkedeseban akkor kozold hogy azok ott hol leteznek. Egyik-masik biztosan raszorul egy kis segitsegre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.10.28 16:38

@antifreemaison: Ma 2013-at irunk. Miert turkalsz a multban? A jakubinusok jo 200 eve eltek, nem hiszem, hogy mindegyik szabadkomuves lett volna, Lenin elvtars kozel 90 eve halott, senki sem mondta rola idaig, hogy szabadkomuves volt. Josef Viszarionovics sem. Ha a kisemberek kifosztasarol beszelsz a rengeteg adorol akkor az Orban-Ader-Lazar triora gondolsz? Azok szabadkomuvesek? Na es Orban Aniko, a boszorkany, az is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2013.10.28 13:48

@newyork12: "Mo-n visszont ugy tudom, hogy manapsag nincs beloluk."

Ezt is rosszul tudod... Mesterházy pl. magas rangú szabadkőműves. Egy Pesten működő páholy helyettes nagymestere.

http://www.youtube.com/watch?v=ynzJnWlXYVY

Szóval ajándékozhatsz a mszp-nek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.10.28 13:24

@antifreemaison: tranzakciós adóról hadoválsz??? vagy ahogy a húgyagyú szektáscsökevények ismerik, a tranzakciós illetékről???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antifreemaison, 2013.10.28 13:22

@homeros: ..érdekes ,ha egy országban hiány van ,vagy eladósodik ,akkor mindenütt a kisembert szívatják /struktúrális reformokkal/ ,és nem a nagyokat vágják meg ,mert pénz van ,csak eltűnik...,és miért van az ,hogy sokan a nagyokat védik?.. ez szolgalelkkűség ?

..lefelé nyomunk ,felfelé meg nyalunk????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html