Tagadja a hatóság, hogy hamisítják a vajat

A hivatalos vizsgálatok szerint nem hamisítják a vajat Lengyelországban annak ellenére, hogy a magas ár miatt sokat lehetne ezen kaszálni. A termék viszonylag magas víztartalma állítólag nem rontja a minőségét.
Barabás Júlia, 2017. december 14. csütörtök, 06:40
Fotó: Napi.hu

A lengyel fogyasztóvédelem legutóbbi vizsgálata szerint, dacára a vaj magas árának, nem hamisítják a terméket növényi zsírokkal - írja a Rzeczpospolita. Néhány esetben nyugtalanságot keltett a vaj magas víztartalma, ami a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem ment a termék minőségének rovására.

A hivatal ellenőrizte a piaci folyamatokat is, amelyek az áremelkedéshez vezettek. Mindezek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a kereskedelmi láncok nem csapták be a vevőket. A vaj árának emelkedése a világpiaci árral van összefüggésben, amelyet az USA korábbinál nagyobb kereslete, illetve Ausztrália és Új-Zéland kisebb kínálata magyaráz.

A fogyasztóvédelmi hivatal tovább folytatja ellenőrző tevékenységét, ezért még nem vonta le a végső következtetéseket a vaj minőségével kapcsolatban. Ezzel egyidejűleg emlékeztették a vásárlókat arra, hogy az igazi vaj zsír tartalma 80-90 százalék között van, és csak tejtermékből származhat.

A nyitókép forrása: Földi D. Attila/Napi Gazdaság

HOZZÁSZÓLÁSOK