Hosszú ideje cikkeznek a szakértők arról, hogy a kínai bankokban felhalmozódott rosszhitel-állomány miatt kapitális bankcsődhullám fenyegeti a világ második legnagyobb gazdaságát. Az UBS elemzői most arra a következtetésre jutottak, hogy végre a pekingi kormány is felismerte a veszélyt és ellenlépéseket tett - írja a CNBC.

A piaci benyomásokkal ellentétben úgy véljük, hogy a hatóságok és a pénzintézetek számottevő előrehaladást értek el a helyzet rendezésében - fogalmazott Jason Bedford, az UBS elemzője arra hivatkozva, hogy a kínai szárazföld 765 bankjának adatait tekintették át. A szakértők a feltőkésítések és a tőkepótlások terén meglepően jó helyzetet tapasztaltak.

Bátor lépések

A leírások és a rossz hitelek eladása háromszorosára nőtt 2013 óta. Bedford beszámolója szerint 2013 és 2015 között 1,65-1,8 ezer milliárd jüannyi (250-270 milliárd dollár, a magyar GDP kétszerese) behajthatatlan kölcsönt írtak le. Ez 2015. végi adatok alapján a teljes hitelállomány 2,05, a rossz hitelek 142 százaléka.

Ennél is meglepőbbnek találták a szakértők egyes bankok elszántságát. Számos pénzintézet teljes hitelállománya 4-15 százalékát leírta. Az UBS szerint 2014 második negyedéve és 2015 második negyedéve között 620 milliárd jüannal bővült a bankok tőkebevonása.

Nem lesz elég?

A jó összkép azonban nem ennyire rózsás részleteket takar. Bedford felhívja a figyelmet arra, hogy a bankok helyzete aszimetrikusan javul: a gyengébb gazdasági helyzetben lévő tartományokban lassúbb a folyamat.

Emellett a rossz hitelek felhalmozása nem állt le. Ezért aztán, ha hitelkiáramlás továbbra is a GDP két-háromszorosával fog nőni, akkor baj gyorsabban terjedhet, mint az elhárítását szolgáló megoldás.

Kínában a 2008-2009-es pénzügyi válság idején indított gazdaságösztönző program nyomán ugrott meg a bankok hitelkihelyezése. Kyle Bass alapkezelő menedzser - a ritka szakértők egyike, aki megjósolta a nagy összeomlást - februárban azt mondta, hogy a kínai bankok ötször annyi behajthatatlan hitelt halmoztak fel, mint az az USA pénzintézetei a válságot megelőzően. Az utóbbi összege elérte 650 milliárd dollárt.