Az szélsőséges iszlamista tálibok az elmúlt három évben igyekeztek kapcsolatot keresni a moszkvai vezetéssel, hogy együtt lépjenek fel az USA Afganisztánban harcoló katonai erőivel szemben - írta a Moscow Times egy a Kremlhöz közel álló Komszomolszkaja Pravdában megjelent cikket szemlézve. A lap Syed Mohammad Akbar Aghával készített interjút.

Akbar Agha korábban a tálibok egyik katonai parancsnoka volt. Az orosz újságnak elismerően beszélt a moszkvai kormányról. A kapcsolatfelvételi kísérlet során orosz diplomatákat hívtak meg az Egyesült Arab Emírségekben lévő tálib "irodába" - fejtegette a hadúr.

Az üzlet

Cserébe az oroszok támogatásért azt ajánlották, hogy milíciáik garantálják a volt Szovjetunió és Afganisztán határának biztonságát. Természetesen az oroszoknak is megvannak a stratégiai céljaik, mint ahogy nekünk is - fejtegette. Ebből kiindulva vélik, úgy hogy ajánlatuk illeszkedik ahhoz, amit Moszkva akar.

Akbar Agha megkerülte az 1980-as évek szovjet-afgán háborújával kapcsolatos kínos kérdést. Akkor a Moszkva-barát kormány védelme érdekében a szovjet hadsereg bevonult az országba, ahol az amerikai segítséget élevező tálibokkal találta szembe magát. A felek éveken át véres háborút vívtak egymással.

A múlt

A történelem arra tanít bennünket, hogy Afganisztán közelebbi viszonyban van Oroszországgal és a vele szomszédos volt szovjet tagköztársaságokkal, mint a Nyugattal - fejtegette. A szovjet invázió keltette gyűlölethullám már elsimult, ezért a maguk részéről készek kezet rázni az oroszokkal.

A korábbi tálib vezető szerint semmi közük az Iszlám Állam terrorszervezethez, amelyet szerinte az amerikaiak hoztak létre, hogy megosszák a térség szélsőséges csoportjait. Az Iszlám Állam zászlója alatt harcolnak ugyan volt tálibok, de csak számos más országhoz tartozó zsoldosok mellett.

Akbar Aghát 16 éves börtönbüntetésre ítélték azért, mert 2004-ben részt vett ENSZ-alkalmazottak túszul ejtésében. Az afgán elnök 2009-ben amnesztiát adott neki, ezt követően a régió egyik legismertebb hadura lett. A Kreml egyébként hivatalosan mind az Iszlám Államot, mind a tálibokat terrorszervezetnek tartja.