Némileg képzavaros elnevezéssel akusztikus kameráknak keresztelték el azokat az utcai ellenőrző berendezéseket, amelyek segítségével ki a akarják szűrni és meg akarják büntetni azokat, akik járművei megszegik a zajkibocsátással kapcsolatos észszerű határokat - adta hírül a BBC. Akiket elkapnak, azok jókra bírságra számíthatnak. A közlekedési minisztérium hamarosan elkezdi tesztelni az új berendezéseket különböző helyszíneken.

Az új eszközöket azt követően akarják bevetni a szabálysértők elleni harcba, hogy helyi közösségek képviselői újra és újra panaszkodtak a házilagosan módosított járművekre, amelyek vezetői kifejezetten hangos verdával vagy motorral akarják felhívni magukra a figyelmet. A traffipaxhoz hasonlóan a hangkamera feladata is az, hogy kiszűrje a környezetéből a szabálysértőket, és a rendszámukat is jól láttató fotót készítsen róluk tettük bizonyítására. Egyelőre még nem döntötték el, milyen zajszintet tekintenek majd elfogadhatatlannak.

Az új technológia egyszerű módszert kínál arra, hogy a lakókat megvédjék a zajszennyezőktől, köztük azoktól a mindenki által ismert motorosoktól, akik kihasználva a kisebb forgalmat éjszakánként száguldoznak bömbölő járműveikkel - indokolta az új rendcsináló berendezés bevezetését Chris Grayling közlekedési miniszter. A zaj ellen fellépő lakók képviselői egyelőre kételkednek a sikerben, úgy vélik a technológia nem elég fejlett ahhoz, hogy kiszűrjék a zajos autókat és motorokat. A motorkerékpáros-szövetség támogatja a túl hangos motorok kiszűrését, ha a hatóságok korrektül járnak el a velük szemben indított eljárásokban.