A pozsonyi munkaügyi tárca a feketemunkával kapcsolatos szabályok szigorítását tervezi - írta az Új Szó. Az ellenőrök tavaly 1226 olyan munkáltatót füleltek le, akik bejelentés nélkül foglalkoztattak alkalmazottakat, a feketemunkások száma elérte a 3384-et, ami 460-nal több az egy évvel korábbinál - nyilatkozta Karol Habina, a Nemzeti Munkaügyi Felügyelet (NIP) vezérigazgatója.

Különösen aggasztó, hogy egyre több a nem uniós országból származó feketemunkás. Tavaly minden harmadik illegális munkavállaló közülük került ki. A feketemunkások között a szerbek, az ukránok, a bosnyákok és a macedónok vezetnek. A Szerbiából érkező illegális munkavállalók száma tavaly már 800 felé közelített.

A legtöbb feketemunkást a kisebb, legfeljebb tíz alkalmazottal dolgozó munkáltatók alkalmazzák. Az ágazatok szempontjából az építőipar és a szolgáltatási szektor a leginkább érintett.

A munkáltatóknak több lehetőségük lesz a nem uniós tagországokból érkezők legális foglalkoztatására. Májustól például gyorsabban válthatják ki a munkavállalói engedélyt azokban a járásokban, amelyekben a munkanélküliek aránya öt százalék alatt van

A fotó forrása: Shutterstock