Támadni készülnek a németek

Szakítana a kiberháborúval kapcsolatban eddig követett elhárítás-központú szemléletmóddal, és ellentámadásba lendülne Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke, válaszul a hackerek egyre gyakoribb támadásaira - írta a dpa német hírügynökség kedden.
MTI, 2017. január 10. kedd, 14:56
Fotó: Reuters

Maassen a német kémelhárítást bízná meg az ellentámadások kivitelezésével. "Szükségesnek tartjuk, hogy ne pusztán a védelem jellemezze tevékenységünket" - mondta Maassen a hírügynökségnek Berlinben. "Képesnek kell lennünk a visszavágásra, mert ez elrettentheti a támadót a további akcióktól". A BfV elnöke nem zárta ki annak az esélyét, hogy "külföldről megpróbálják befolyásolni" az idei német választási kampány kimenetelét.

Korábban Thomas de Maiziere kereszténydemokrata belügyminiszter is keményebb fellépést sürgetett a hackerekkel szemben, akik az elmúlt hónapokban többször indítottak adathalászati céllal támadást a német pártok levelezőrendszerei ellen.

A támadásokat az APT28 néven ismert csoport követhette el, amely mögött állítólag orosz katonai és kormányzati intézmények állnak. Ezt a hackercsoportot tették felelőssé az amerikai demokrata párt levelezőrendszere elleni támadásért is. Egyes elemzők szerint a demokratáktól elhalászott, és az elnökválasztási kampány hajrájában közzétett e-mailek hozzájárulhattak Hillary Clinton demokrata elnökjelölt vereségéhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK