Lagarde szerdán jelentette be, hogy jelöltnek tekinti magát a megbízatásra, amely Dominique Strauss-Kahn korábbi vezérigazgató lemondását követően üresedett meg.

A jelenlegi francia pénzügyminiszter Barroso szerint nagy tiszteletnek örvend a nemzetközi közösségen belül és az unióban. Brüsszelben kiadott közleménye szerint a bizottsági elnök úgy véli, nélkülözhetetlen Lagarde részvállalása a jelenlegi világgazdasági reformokban is.

Christine Lagarde-ot az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának (Eurogroup) tagjaként és a húsz legfejlettebb, illetve vezető feltörekvő országot tömörítő G-20 szervezet pénzügyminiszteri csoportjának jelenlegi elnökeként is jól ismerik és elismerik a nemzetközi színtéren - fogalmazott Barroso, emlékeztetve arra is, hogy az Európai Bizottság szoros munkakapcsolatban áll az IMF-fel.

Méltatta a bizottsági elnök a francia jelölt szakmai adottságait, továbbá a nemzetközi gazdasági együttműködés szorosabbá tétele melletti elkötelezettségét is.

Dicsérte a franca jelölt alkalmasságát friss nyilatkozatában Didier Reynders belga pénzügyminiszter is, aki korábban szintén érdeklődését jelezte ugyanerre a posztra. Ő úgy vélte, Lagarde-ban az EU kitűnő jelöltre talált, akivel a valutaalap vezetője továbbra is európai maradna. Jelezte, most lehetőség nyílik arra is, hogy első ízben nő töltse be ezt a fontos tisztséget.

Jelezte Reynders azt is, hogy Belgium támogatja Lagarde jelölését.