Szélsőséges vélemény: puccskísérlet volt Lengyelországban

A tanársztrájkot ugyan felfüggesztették Lengyelországban, ám ez éles vitát váltott ki az érdekeltek körében. Van olyan volt miniszter, aki szerint a tanárok akciója a lengyel állam megdöntésére irányuló kísérlet volt.
Barabás Júlia, 2019. április 27. szombat, 13:43
Fotó: Shutterstock

Miután Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök gyakorlatilag ultimátumot adott az immár 18. napja sztrájkoló tanároknak - az érettségizők vizsgája miatt az egyes iskolák hatáskörébe vonta a vizsgák lebonyolítását -, tanárok felfüggesztették a sztrájkjukat - adta hírül az onet.pl. A sztrájk felfüggesztése megosztotta az érintetteket.

A diákok és családjaik megkönnyebbültek az időpontok körüli bizonytalanság megszűniése miatt, a pedagógusok azonban különböző véleményen vannak. Nem értem ezt a döntést, a sztrájkot a legkülönbözőbb pillanatokban be lehetett volna fejezni, de nem most, és nem így - mondja az egyik sopoti középiskola igazgatója, aki egyenesen árulásnak tartja a tanárok szakszervezete (ZNP) vezetőjének, Slawomir Broniarznak a bejelentését.

Egy lódzi gimnázium vezetője szerint ez most megoldás a kialakult problémára, és lesz elég idő gondolkodni a továbbiakon szeptemberig. Egy iskolai kurátor jónak, de későinek tartja ezt a megoldást, mások szerint a kérdésben anyagi ügyek döntöttek - a tanárok fizetés nélkül nem bírták volna tovább.

A legszélsőségesebb véleményt Antoni Macierewicz fogalmazta meg, aki a jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke, Jaroslaw Kaczynski korábbi kormányának hadügyminisztere volt. Szerinte a tanársztrájk a lengyel államiság megdöntésére irányuló kísérlet volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kukac@kukac.eu, 2019.04.27 15:09

Az ilyen minisztert azonnal le kell mondatni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html