Kedvenceit is sanyargatja a kormány

Legfeljebb 50 milliárd forint taotámogatást lehet jóváhagyni ettől az évtől, noha a csúcson, 2016-ban 113 milliárd forint ment a társasági adóból látványsportokra. A csapatsportok éves vesztesége legalább évi 25-30 milliárd forint lesz.
Komócsin Sándor, 2019. január 4. péntek, 08:55
Fotó: Pixabay

Nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot a 2019/2020-as támogatási időszakban a látványcsapatsportok taotámogatása - idézte a december 27-i Magyar Közlönyben a miniszterelnök aláírásával közzétett kormányrendeletet a 24.hu. Ez azt jelenti, hogy a kormány tízmilliárdokkal vágja vissza a futballra, jégkorongra, kézilabdára, kosárlabdára, röplabdára és vízilabdára költött közvetett állami támogatás éves keretét.

A 2018-as adatok még nem ismertek, de 2017-ben 93,6, 2016-ban 113,2 milliárd forinttal gazdagodtak e forrásból az említett sportágak. Ráadásul a keretösszeg a lehetséges maximumot jelzi, amit szinte biztosan nem érnek el a végleges kiadások.

A felső korlát egy újdonságot is hoz: az összeget előre elosztják az egyes sportágak között. A szövetségeknek január 15-ig kell beadniuk fejlesztési programjukat a sportért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelyet tájékoztatniuk kell arról is, mekkora összeget szeretnének saját sportáguknak az elérhető 50 milliárdból.

A Kásler Miklós vezette tárca február 15-ig teszi közzé a kormány elosztásról szóló határozatát. Ez mutatja majd meg, melyik sportág lesz a legnagyobb vesztese az átalakításnak, de a futball és a kézilabda biztosan nagy árat fizet. A labdarúgás 2016-ban 41, 2017-ben legalább 37,5, a kézilabda pedig 2016-ban 33, 2017-ben legalább 22 milliárd forintot könyvelhetett el e forrásból, az 50 milliárdos keretből az következik, hogy mindkét sportág súlyos milliárdokat bukik az idén.

Miközben a taóra szánt pénz radikálisan csökken, szélesítik a felhasználási lehetőségeit. Bekerült a kormányrendeletbe, hogy a sportszervezetek sportcélú ingatlanok üzemeltetésére is hívhatnak le támogatást. Azaz a stadionok fenntartása is finanszírozható lesz e forrásból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.01.04 22:30

Kulturális TAO megszüntetése után ez is várható volt.
De az nem, hogy létesítmény fenntartásra lehessen felhasználni a TAO támogatást. Ezt nem hiszem, hogy engedi az EU. Profi sport támogatása költségvetésből tiltott dolog! Utánpótlás-nevelés az igen.
Ezt biztos a létesítmény tulajdonos önkormányzatok bulizták ki maguknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.01.04 20:10

kívülről paraszti észnél alacsonyabb szintról, általános iskolás elemi matekismeretek alapján ismerve a szerncsétlen országunk körvonalait, ezek a sportberuházások a hatalmi tébolyban tobzódó közveszélyes őrült alkotása, aminek még a komoly arccal tárgyalása is megalázó, mégha a csökkentéséről is tárgyalunk, ez egy nemzeti tragédia, hasonló a görögök széthazudott gazdaságára ráengedett olimpiára, ami után máig se tudják felmérni a katsztrófa mértékét, ami az ősi történetük idióta jelenbe ültetése okozott. Az összes sportberuházás ami eddig már megtörtént a gazdaság megroppantását jelenti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html