Tao: kiderült, kik a rendszer legnagyobb nyertesei

A foci, azon belül a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a legnagyobb nyertese a taorendszernek, amelyben a vállalatok adójuk egy részét sportegyesületeknek adhatják.
Komócsin Sándor, 2019. január 22. kedd, 09:13
Fotó: Pixabay

A tao-támogatási rendszer indulása óta ömlenek a milliárdok a nemzetstratégiai ágazattá minősített sportba - derül ki az Mfor összesítéséből. A legutóbbi ismert adat 522 milliárd forint, melynek nagyobb része a labdarúgásba ment. A hat kedvezményezett sportág 5-5 legtöbb taót bezsebelő egyesületéhez összesen 93,7 milliárd forint folyt be 2011 óta.

Az ismert 522 milliárd közel ötödén 30 egyesület osztozik. Ám nagyon nem azonos mértékben:

  • a labdarúgás nyerteseihez 33,9 milliárd,
  • a kézilabda top 5-jéhez 20,4 milliárd,
  • a vízilabdáéhoz 15,3 milliárd,
  • a jégkorong nyerteseihez 11,8 milliárd,
  • a kosárlabdáéhoz 8,1 milliárd,
  • a röplabdához pedig két évad alatt 3,9 milliárd forint folyt be.

A labdarúgás területén 22,9 milliárd forinttal a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány végzett az élen. Az összeg annyira kirívó, hogy az egész tao-rendszer nyertese ez az alapítvány. Ha ugyanis minden szakágat nézünk, akkor a második legtöbb pénz a siófoki kézilabdába folyt be, majdnem ötmilliárd forint.

Ennek megfelelően a kézilabdában Siófok Kézilabda Club Kft. áll az élen a klubok taóért folytatott versenyében 4,9 milliárd forinttal. A vízilabdában az Ybl Water Polo Club kapta a legtöbbet 3,5 milliárddal, amiből 3,1 milliárdot 2017-ben igényeltek uszodaépítés céljából. A jégkorongban az Újpest kapta a legtöbbet, 2,6 milliárd forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK