Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke, a lengyelországi mérsékelt jobboldali Polgári Platform (PO) egyik alapítója keményen bírálta a Fideszt és Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét az Európai Néppárt helsinki kongresszusán tartott beszédében - adta hírül az azonnali.hu.

Senkinek sincs a joga ahhoz, legalábbis a mi pártcsaládunkban, hogy támadja a liberális demokráciát, és annak alapjait - mondta Tusk beszéde második felében. Ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata - tette hozzá.

Később kijelentette: Ha támadod Ukrajnát, és Putyint támogatod, ezzel az agresszor pártjára állsz, nem az áldozatéra, nem vagy kereszténydemokrata. Ezt a megjegyzést óriási üdvrivalgás fogadta közönség soraiból.

A beszédnek lehet áthallása is: lengyel sajtóértesülések szerint Tusk fontolgatja, hogy visszatér hazája belpolitikai porondjára, ahol a PO legnagyobb ellenfele a jelenlegi kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság. Ennek elnökét, Jaroslaw Kaczynskit Orbán Viktor szövetségesének tartják.