Georgiosz Papandreu görög kormányfő szombaton megkezdte a tárgyalásokat Karolosz Papuliasz államfővel a nemzeti egységkormány létrehozásáról, amelyet nem ő irányítana, s amelynek feladata, hogy kivezesse az országot a mély gazdasági és politikai válságból.

Papandreu kijelentette: azért akar egységkormányt létrehozni, hogy elkerülje az általa katasztrofálisnak tartott előre hozott választásokat. "Minden tőlem telhetőt megteszek egy széles együttműködésen alapuló kormány létrehozásáért" - jelentette ki Papandreu az elnöki palotában a televíziós kamerák előtt.

"Nem vagyok a székhez ragasztva, és minden erőfeszítésemmel azon leszek, hogy országunk elkerülje a választások kalandját" - mondta a kormányfő az elnököt üdvözölve, mielőtt megkezdődött volna a zárt ajtók mögötti tárgyalás. "A megegyezés hiánya nyugtalaníthatja európai partnereinket abbéli szándékunkat illetően, hogy az euróövezetben kívánunk maradni" - tette hozzá Papandreu, akinek kormánya előző éjjel 153 szocialista képviselő támogatásával kapott bizalmat a parlamentben.

Papuliasz elnök hangsúlyozta, hogy a politikai válságból kivezető egyetlen út a pártok közötti konszenzus.

Közben Antonisz Szamarasz, az ellenzék fő erejét adó Új Demokrácia jobbközép párt vezetője szombaton ismét előre hozott választások kiírását követelte, arra hivatkozva, hogy Papandreu elutasította a javaslataikat.

Papandreu átmeneti koalíciós kormány felállítására szólította fel az ellenzéket, amely megóvná az országot az államcsődtől, és az euroövezeten belül tartaná, garantálva a létfontosságú támogatás kifizetését december 15-ig és a Brüsszel által a múlt héten kidolgozott válságterv megvalósítását.

Papandreu kormánya péntek este túlélte az athéni parlamentben megtartott bizalmi szavazást. A balközép kormány 153 támogató voksot kapott 145 ellenében. Két parlamenti képviselő nem szavazott.

Papandreu a szavazás előtti beszédében arról beszélt, átmenetileg egy új, széles körű politikai támogatást élvező koalíciós, de akár az összes parlamenti párt részvételével megalakuló nemzeti egységkormány vezethetné Görögországot, amelynek az élén nem feltétlenül ő állna. A tervek szerint a miniszterelnök szombaton egyeztet Karolosz Papuliasz államfővel az új kormányról.