Diplomaták szerint a tagországok sokáig nem tudtak megállapodni abban, hogy nevén nevezzék-e Kína tevékenységét, azt, hogy mesterséges szigeteket épít a tengeren.

Kína zokon veszi még azt is, ha az ASEAN burkoltan utal a mesterséges szigetek építésére, és fegyverek, alakulatok odatelepítésére. Kína rakétaindító állásokat telepített egyes mesterséges szigetein, és olyan létesítményeket épített, amelyek szakértők szerint alkalmasak harci gépek fogadására - írta a Reuters hírügynökség.

A dél-kínai-tengeri területi viták mindig megosztották a tíz ASEAN-tagot, mert Kínának óriási befolyása van a térségben, és egyes tagországok jobban, mások kevésbé tartanak attól, hogy retorzió éri őket Peking részéről, ha bírálják.

Nyilatkozat helyett közlemény

A tanácskozáson az ASEAN-tagországokon (Brunei, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Mianmar, Szingapúr, Thaiföld, Vietnam) kívül Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és Észak-Korea külügyminisztere is jelen volt. A tagországok által végül kidogozott kompromisszumos közlemény "a tenger militarizálásának elkerülésére és önmérsékletre" szólít fel minden érintett felet.

A szövegben megemlítik még, hogy egyes tagországokat aggaszt "mások területi követelése és ottani tevékenysége, ami az egymás iránti bizalom rombolásához, a feszültség növekedéséhez, a stabilitás, biztonság megrendüléséhez vezethet".

Egyre nagyobb kínai befolyás?

A Reuters szerint az ASEAN megosztottsága nemcsak Kína egyre nagyobb befolyására utal, hanem arra is, hogy a Donald Trump elnök vezette amerikai kormány mit tart fontosnak a biztonságpolitikában, és hogy próbálja-e kordában tartani Kína tengeri tevékenyégét. Diplomaták szerint Vietnam egyike volt azon országoknak, amelyek Kínával szemben elítélőbb véleményt mondtak volna a záródokumentumban.

Az ASEAN-tagországok és Kína a tanácskozáson megalkotta "a dél-kínai-tengeri viselkedési kódex tárgyalási keretét", amelyet ők deklaráltan haladásként értékelnek, de Peking bírálói azt mondják, ez csak a tengeri hatalmát megerősíteni akaró Kína taktikázásának sikere.  Vang Ji kínai külügyminiszter a tárgyalási keretre utalva azt mondta: működni fog, ha "kívülálló, területi követelést nem támasztó felek nem avatkoznak bele túlságosan".

Kritikus pont

A kínai külügyminiszter a találkozó alkalmával Manilában tárgyalt észak-koreai hivatali partnerével, Ri Jong Hóval, majd újságíróknak nyilatkozva azt mondta: az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton kiszabott újabb szankcióival megfelelő választ adott arra, hogy Észak-Korea ismét rakétakísérleteket hajtott végre. Hozzátette azonban, hogy a párbeszéd létfontosságú ebben a "kritikus ponthoz érkezett", összetett és kényes ügyben. Mint mondta, nagyon alapos tárgyalást folytatott észak-koreai partnerével. Felszólította Phenjant, hogy ne hajtson végre több rakétakísérletet, és higgadtan reagáljon a szankciókra.

Az ASEAN-tagországok már szombaton elítélték Észak-Koreát rakétakísérletei miatt, és felszólították, hogy tanúsítson önmérsékletet.

(A fenti fotó forrása: MTI/EPA/Francis R. Malasig)