A hétfői kamatdöntő ülés után így 8 százalékon maradt az irányadó repokamatláb, és a kötelező banki tartalékrátát is 4,75 százalékon hagyták − pedig számos elemző fél százalékpontos vágásra számított.

A legfrissebb negyedéves adatok szerint már csak 5,3 százalék az indiai GDP-növekedés üteme, ami kilencéves mélypont. Az indiai jegybank azonban kommentárjában nem erre, hanem az erősödő inflációs veszélyre koncentrált. Nem véletlenül, hiszen májusban 7,55 százalékra ugrott az éves fogyasztói árindex az áprilisi 7,23 százalékot követően. Az indiai tőzsdeindexek, a kötvényárfolyamok és a rúpia jegyzése is zuhant a jegybank óvatossága miatt. Ha a monetáris politika tétovázik, akkor a központi kormánynak kell kezdeményeznie és valamiféle élénkítő csomagot megalkotni − ez azonban nem lesz könnyű, mivel több hitelminősítő is bejelentette, Indiát a BRIC-országok közül elsőként hamarosan kitessékelhetik a befektetésre ajánlott kategóriából.

Negatívra rontott kilátások

Stabilról negatívra rontotta India "BBB" hitelosztályzatának kilátását a Fitch Ratings, mintegy két hónappal azután, hogy a másik hitelminősítő, az S&P is hasonló lépésre szánta el magát. A Fitch hétfőn bejelentett döntését egyebek között azzal indokolta, hogy az "elengedett költségvetés" miatt jelentősen nőtt az ország GDP-arányos államadóssága, és ez akár az ország hitelbesorolásának a rontásával is járhat. A hitelminősítő azzal számol, hogy a folyó költségvetési év végére az államadósság a GDP 66 százaléka lesz. Ez jóval magasabb a befektetési kategórián belül legalacsonyabbnak számító "BBB" hitelosztályzattal rendelkező országok 39 százalékos átlagának. A Fitch azzal számol, hogy India gazdasága 6,5 százalékkal nő a 2013. márciusával lezáródó költségvetési évben az egy évvel korábbi 7,5 százalék után.