A jegybank március eleji szűkszavú közleményében az állt, hogy "az utóbbi időszakban megnőtt a bizonytalanság a pénzpiacokon, és a most bejelentett ideiglenes intézkedés mérsékli a pénzügyi stabilitásra és az inflációra nézve megnövekedett kockázati tényezők hatásait". Az 5,5 százalékos alapkamat február 14. óta volt érvényben.

Az orosz jegybank pénteki kamatdöntő ülésén megerősítette a 7 százalékos kamatszintet, egyben jelezte, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartását tartja elsődlegesnek feladatának. A központi bank hangsúlyozta, hogy a következő hónapokban nem tervezi az alapkamat csökkentését.

A rubel idén 11 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, ami a tervezetten felüli árnyomást idéz elő. Az orosz központi bank pénteki közleménye szerint továbbra is nagyok az inflációs kockáztok, és az áremelkedés valószínűleg csak a második fél évben lassul.

A jegybank az idén 16 milliárd dollárt költött a rubel gyengülésének megakadályozására. Legutóbb csütörtökön került erre sor, akkor csaknem 2,66 milliárd dolláros intervenciót hajtott végre.

Az orosz központi bank arany- és devizatartaléka 494,6 milliárd dollár volt a múlt hét végén, ami 1,3 milliárd dollár növekedés a megelőző héthez képest.