Baj van a távmunkával

A vállalatok Lengyelországban is rájöttek, hogy a távmunkának sok előnye van, elsősorban csökkennek a költségek, ám kezdenek kiderülni a home office hátrányai is.
Barabás Júlia, 2020. december 6. vasárnap, 07:20
Fotó: Unsplash

A vállalatok a koronavírus-járvány alatt Lengyelországban is rájöttek, hogy sokat spórolhatnak azon, ha dolgozóik home office-ban végzik  a munkájukat, ám a kép nem egyértelműen rózsaszín - derül ki a forbes.pl cikkéből, amely a  Leon Kozminski Akadémia kutatóintézet friss tanulmányát szemlézi.

A költségek zuhantak, mert a céges kocsik állnak, amikor a vezetők home office-ban kezdtek el dolgozni. Nagyon sok helyen a helyiség bérlésére költött összegek is csökkentek. A nemzetközi vállalatoknál a harmadik vagy a negyedik legmagasabb költséget az utazások jelentik: a közlekedés, a napidíj, a szállás hatalmas kiadást okoz, és ezek egy csapásra megszűntek a járvány nyomán.

A megtakarítások miatt a vállalatok, különösen a külföldi nagyvállalatok esetleg nem akarnak majd a járvány előtti állapothoz visszatérni. Kivéve, ha mérlegre teszik, hogy mit veszítenek azzal, hogy dolgozóik nem találkoznak közvetlenül egymással.

A felmérésben részt vevők szerint az információk köre a cégeknél a távmunkában jóval szűkebb, nehezebb távolról megoldani az gyors információáramlást, így a döntési eljárás is meghosszabbodik. Komoly gondot okoz, hogy a dolgozók elveszik társadalmi kapcsolataikat, a lehetőséget az utazásra, az emberek megismerésére. Sok menedzser elveszti a befolyását. A távoli kapcsolat jelentősen megnehezíti a hangulat érzékelését, a távolból nem tudják munkára serkenteni az elmélázó alkalmazottakat.

Újra és újra felvetődik a kérdés, hogy a vezetők szeme elől eltűnt alkalmazottak munkaerkölcse nem romlik-e, hogy kihasználják-e megfelelően a munkaidőt. Ezzel egyidejűleg az is igaz, hogy a megkérdezettek szerint az egymástól távol lévő emberek ritkábban kerülnek konfliktusba egymással. A közvetlen találkozás hiánya nem tesz jó a munkavállalók kreativitásának sem, a fiatalok nem tudnak tanulni az idősebbektől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.12.07 22:12

Ez csak rinyálás. A távmunkánál jobb dolog nem is történhetett volna. A múltkor olvastam egy felmérést, miszerint a távmunkások átlagosa napi 1 órával többet is dolgoznak. Szóval marhaság az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.12.07 11:44

A rabszolga-bérmunkára épülő társadalmakban (ilyen Magyarország is) a munkahelyi vezetők kiválasztásának fő szempontja, az, hogy mennyire kegyetlenül tudja hajtjani a beosztottait, hogyan bánik a korbáccsal. Amikor a beosztottak távmunkában dolgoznak, akkor viszont olyan főnök kellene, akinek magas a szaktudása, aki az elvégzett munkából látja a teljesítményt. Márpedig a korbácsos főnök ritkán profi a szakterületén. Vagy türelmesen ki kell várni a járvány végét, hogy az alkalmazottakat újra össze lehessen terelni a verőember keze alá, vagy a főnökök kiválasztásánál, a gátlástalan bunkóság helyett az intellgenciát kell figyelembe venni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html