Az Egyesült Államokban októberben 25 százalékkal nőtt a lakásárverések számra az egy évvel korábbihoz és 5 százalékkal szeptemberhez képest - derül ki a RealtyTrac piackutató intézet havi jelentéséből. Kivételt képez a szabály alól Kalifornia, ahol a szövetségi kormány elrendelte a végrehajtások elhalasztását, ezért ebben az állam 31,6 százalékkal kevesebb végrehajtás indult szeptemberben augusztushoz, illetve 18 százalékkal kevesebb októberben szeptemberhez képest.

Ez azonban nem jelent biztosítékot arra, hogy végül is ennyivel kevesebb lakás kerül kalapács alá. A haladékkal nyert idő alatt ugyanis egyeztetni kell a lakástulajdonossal hitele feltételeinek módosításáról, s ha ez nem vezet eredményre, akkor jön a végrehajtás. Ezért a következő hónapokban Kalifornia várhatóan rontani fogja az árverési statisztikát.

A szakértők egyetértenek abban, hogy nem mászhat ki a gödörből az amerikai gazdaság addig, amíg nem tér magához a lakáspiac. A két legnagyobb amerikai lakáshitelező, a szeptemberben állami ellenőrzés alá került Fannie Mae és a Freddie Mac ugyan a kaliforniainál tartósabb eredményt ígérő lépésre készül - elkerülhetnék a végrehajtást mindazok, akik kölcsöne átalakítható úgy, hogy a havi törlesztőrészlet ne haladja meg jövedelmük 38 százalékát -, ám a beavatkozások leghamarabb 2009 első negyedévében hozhatnak eredményt.