Deli nem tartja jó megoldásnak, hogy a buszok azonos elbírálásban részesüljenek a nehézgépjárművekkel. Magyarázata szerint a buszok nagyban hozzájárulnak a dugók és a torlódás elkerüléséhez, a tömegközlekedés fontos és szerves részei, főleg azokban a tagállamokban, amelyekben a vasúti közlekedés kevésbé fejlett.

Mivel a buszok használati módja eltér más nehézgépjárművekétől és a környezeti hatásuk is kedvezőbb, ezért nagyobb teret kell hagyni a tagállamoknak, hogy maguk döntsenek a díjszabásról - vonta le a következtetést Deli Andor az erről szóló vitában az Európai Parlament (EP) közlekedési és turisztikai szakbizottságában, ahol a héten tárgyalják az első mobilitási csomaghoz beérkezett módosító indítványokat. A személyautókkal kapcsolatban még óvatosabbnak kell lenni. Nem elfogadható, hogy ebben a körben kötelező legyen a távolságalapú díjak alkalmazása - véli az EP-képviselő.

Véleménye szerint ez a megoldás jelentős többletköltséget jelentene az autósoknak, ami ahhoz vezethet, hogy elkerülik az autópályákat és a regionális utakra terelődik át a forgalom. Ez növelné a torlódásokat, veszélyeztetné a közlekedésbiztonságot és a levegőszennyezést.

A jelenlegi uniós szabályozás szerint minden tagállam maga dönthet arról, hogy kíván-e útdíjat bevezetni, és ha igen, milyen járművekre és milyen díjbeszedési módszer alkalmazásával. Egyes tagállamok távolságalapú útdíjrendszert, míg mások időalapú matricarendszert alkalmaznak. Bizonyos tagállamok egyáltalán nem vetnek ki útdíjat.

A fideszes képviselő az EP közlekedési szakbizottságának autópályadíjakkal kapcsolatos vitájában kijelentette, az Európai Bizottság javaslata túlságosan leszűkíti a tagállamok hatáskörét az autópályadíjak meghatározását illetően. "A tagállamoknak nagyobb rugalmasságra van szükségük, hogy a szociális és gazdasági viszonyokat, polgáraik és vállalkozásaik érdekeit figyelembe véve határozhassák meg a díjszabás módját és mértékét."

"Mint legkedvezőbb megoldás, a szubszidiaritás elvével összhangban a döntés a díjszabás módjáról és mértékéről tagállami hatáskör kell, hogy maradjon".

A kép forrása: Napi.hu/Szász Péter.