Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amikor Alekszej Voronyenkov mamája 70 éves korában elhunyt, a férfi megkereste a KrioRus nevű vállalkozást, amelynél lefagyaszthatta édesanyja agyát abban a reményben, hogy tudomány fejlődése nyomán egyszer feltámaszthatják az asszonyt - kezdi riportját a Moscow Times. A cég, amelynek neve a kriogenika, azaz a lefagyasztott anyagok viselkedését kutató tudományág és a Russia, azaz Oroszország szavak összevonásából adódott, összesen 71 testet és agyat őriz Moszkva melletti raktárában.

Ügyfeleik folyékony hidrogén segítségével mínusz 196 Celsius-fokra lehűtve várják a tudományos áttörést, ami életre keltheti őket, mit sem törődve azzal, hogy jelenleg semmi jele annak, hogy ez valaha megtörténhet. Az Orosz Tudományos Akadémia illetékes bizottságának vezetője, Jevgenyij Alekszandrov a tudományos alapot nélkülöző vállalkozásnak tartja a krogenikának ezt az ágát. Az Izvesztyija újságban megjelent cikkében azzal vádolta a vállalkozás tulajdonosait, hogy az örök élet utáni örök emberi vágy vámszedői.

A hülyének is megéri

Valentyina Udalova, a KrioRus igazgatója - aki 2008-ban kimúlt kutyáját is lefagyasztatta - nem ért egyet a száraz, tudományos okoskodással. Szerinte tuti biztos, hogy egyszer megtalálják a módját az így konzervált emberek, illetve emberi elmék feltámasztásának (az utóbbiakhoz mesterséges testet adhatnak). És ennek tükrében mi mással fejezhetnénk ki túláradó szeretetünket rokonaink irányt, mint azzal, hogy lefagyasztatjuk őket - teszi fel a szerinte költői kérdést.

A vállalat 20 országból gyűjti ügyfeleit, akiknek halál utáni szolgáltatás nyújt. A KrioRus telephelyén üstökben tölthetik idejüket feltámadásukig, feltéve, hogy a hullámlemezzel borított raktárhelyiség is állja addig a közismerten barátságtalan orosz időjárással járó megpróbáltatásokat. A költség 36 ezer dollár (bő 10 millió forint) a teljes testük, illetve 15 ezer (4,2 millió forint) agyuk lefagyasztása esetén. A cég egyik amerikai versenytársa sokkal többet kér: a testért 200 ezret, az agyért 80 ezret, ám a másiknál, amely tagsági rendszer üzemeltet, a tagok testének lefagyasztás csak 35 ezer dollárba kerül.