Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az UniCredit Bank Austria konjunktúraindexe januárra vonatkozóan mínusz 1,6 pontra csökkent a decemberi mínusz 1,2 pontról, és így megegyező értéket vett fel a negyedik negyedévi három hónap átlagával. A bank konjunktúraindexe szoros korrelációt mutat a bruttó hazai termék alakulásával.

A tavalyi 7,2 százalékos éves GDP-csökkenés az első negyedévben 3,4 százalékos, a második negyedévben 14,1 százalékos, a harmadikban 4 százalékos, a negyedikben pedig 7,8 százalékos éves bázisú GDP-csökkenésből áll össze. A bank konjunktúramutatója az első negyedévben 0,7 pontos átlagot hozott a három hónapra vonatkozóan. A második negyedévi átlag mínusz 3,4 pont, a harmadik negyedévi mínusz 0,7 pont, a negyedik negyedévi pedig mínusz 1,6 pont volt.

A negyedik negyedévben 4,3 százalékkal csökkent az osztrák GDP negyedéves bázison, az idei első negyedévben pedig 0,5 százalékos csökkenést, tehát technikai recesszió kialakulását jelzi a bank elemzése. Az osztrák gazdaság 2021-es éves teljesítménye viszont 2,6 százalékos GDP-növekedés lesz, amit 2022-ben 5,7 százalékos növekedés követ.

A konjunktúraindex részelemei éles eltérést mutatnak az egyes gazdasági ágazatokra vonatkozóan. Az első negyedévre várt 0,5 százalékos negyedéves GDP-csökkenés is elsősorban a téli turisztikai szezon kimaradására, a közösségi távolságtartásnak és a személyes érintkezések korlátozásának erősen kitett szolgáltató szektorokban bekövetkezett visszaesésre, a vendéglátóipari egységek bezárására vezethető vissza. A feldolgozóipart viszont alig érintette a korlátozások év végi szigorítása, mivel javultak a globális keretfeltételek és az exportkilátások.

Az idei évre várt GDP-növekedéshez a feldolgozóipar stabil teljesítménye mellett a belső fogyasztás növekedése is nagyban hozzájárul majd. A lakossági fogyasztás a tavalyi 9,7 százalék után az idén 2,0 százalékkal, 2022-ben 7,4 százalékkal növekszik majd.

Stefan Bruckbauer, a bank vezető közgazdásza szerint a tartós növekedés a nyári hónapokban, a korlátozások fokozatos feloldásával párhuzamosan indulhat meg. A krízis előtti szintet pedig a bank prognózisa szerint 2022 közepére érheti el az osztrák gazdaság teljesítménye, ami jelenleg mintegy 9 százalékos behozandó elmaradásban van.

A gazdasági aktivitás élénkülésével párhuzamosan a munkaerő-piaci feszültségek is csak a nyári hónapoktól kezdve enyhülhetnek. A 2020-as éves átlagban 9,9 százalékos munkanélküliségi ráta az idén 9,5 százalékra, jövőre 8,6 százalékra enyhülhet. "2022 végén a munkanélküliségi ráta még 8 százalék felett, azaz jóval a krízis előtti szint felett lehet" - mondta Walter Pudschedl, a bank közgazdásza. Tavaly az év elején 7,2 százalékon állt a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta Ausztriában. A foglalkoztatottak száma a tavalyi 2 százalékos csökkenés után az idén 0,5 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal növekszik.