Végleg bezárták Tel-Aviv belföldi repülőterét

Végleg bezárták hétfőn a Tel-Aviv északi részén található Szdé Dov nevű belföldi repülőteret, ezentúl a Ben Gurion repülőtérről indulnak a belföldi járatok is, elsősorban Eilatra - írja az MTI a helyi sajtó nyomán.
Szász Péter, 2019. július 1. hétfő, 15:43
Fotó: Getty Images

Az ország déli csücskén, a közel háromszáz kilométerre élő eilatiak hónapok óta tiltakoztak a már 2007-ben meghozott döntés ellen, és a tizenhármas tévécsatorna vasárnap esti híradása szerint egy nappal a nyolcvanegy évvel ezelőtt megnyitott reptér bezárása előtt látványosan, tömegesen a földre dobták izraeli személyi igazolványaikat, hogy jelezzék csalódottságukat.

A belföldi járatok Ben Gurion reptérre való áthelyezése mintegy két órával meghosszabbítja az utazást, s ezzel jelentősen megnehezíti elsősorban a gyógykezelésekre a Tel-Aviv-i kórházakba járó eilatiak életét. A kormány képviselői bejelentették, hogy számukra díjmentesen taxit biztosítanak ezentúl a reptértől a kórházaikig.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte, hogy azonnali hatállyal egy négyszáz millió sékeles (közel harmincöt milliárd forintos) segélycsomagot hoz létre az eilatiak megsegítésére, javaslatát három héten belül a kormány elé terjeszt megszavazásra.

A tiltakozáshullám miatt a kormány megvizsgálta a lépés elodázásának lehetőségét, de kiderült, hogy ha eltérnének az eredeti tervektől, hatalmas kártérítést kellene fizetni a földek tulajdonosainak, akik már előkészítették ezen a területen egy új lakónegyed megépítését.

Utolsóként hétfőn eddig Szdé Dovban állomásozó több tucat könnyű katonai repülő hagyta el a területet, ők rajban repültek jövendő állomáshelyükre, az izraeli hadsereg Hacor nevű légi bázisára.

HOZZÁSZÓLÁSOK