A hétfői telefonbeszélgetés során Lew reményének adott hangot, hogy a tárgyalások folytatása "lehetővé teszi Görögország számára, hogy meghozzon nehéz, de szükséges költségvetési és strukturális reformokat, visszatérjen a gazdasági növekedés útjára és a kezelhető államadósság szintjéhez az euróövezeten belül".

A washingtoni Fehér Ház közleménye szerint ugyancsak a görög helyzetről egyeztetett telefonon Barack Obama amerikai elnök Francois Hollande francia államfővel. A közlemény szerint Obama és Hollande egyaránt fontosnak tartják, hogy Görögország megtalálja az utat a reformok folytatásához és a növekedéshez az euróövezet tagjaként.

Josh Earnest fehér házi szóvivő korábban a hétfői nap folyamán a görög adóssághelyzet kompromisszumos megoldására helyezte a hangsúlyt és szintén egy olyan megállapodás megkötésére szólította fel az Európai Uniót és Görögországot, amely lehetővé teszi, hogy Athén az eurózóna tagja maradjon. A szóvivő leszögezte hétfőn, hogy a görög válság "európai kihívás", amelyet az Európai Uniónak kell megoldania. Mindazonáltal azt is egyértelművé tette, hogy a válság rendeződése az Egyesült Államok számára is fontos kérdés.

A múlt héten Barack Obama amerikai elnök szintén kompromisszumra szólította fel a feleket, egyúttal azonban azt is leszögezte, hogy bár az európai gondok az egész világgazdaságban visszavethetik a növekedést, a görög kérdés alapvetően nem jelent rendszerszintű kockázatot.