Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Konzervatív becslések szerint is több százan haltak meg a líbiai rezsim által elrendelt légi csapások és afrikai zsoldosokkal végrehajtatott mészárlásokban, miközben az ország jelentős részét kormányellenes erők ellenőrzik. A bizonytalanságot inkább csak növelte Moamer Kadhafi ezredes hétfő éjjeli, húsz másodpercig tartó tévébeszéde.

A külföldi olajcégek termelésének beszüntetése miatt a Reuters szerint jelenleg körülbelül napi 100 ezer hordó kőolaj esik ki, ami a líbiai termelés 6 százaléka – ez azonban a külföldi olajcégek kivonulásával tovább nőhet. Eddig egyedül a BASF leányvállalata, a Wintershall jelentette be, hogy teljes mértékben kivonul az országból, ám számos további nyugati olajcég – így az OMV, a Statoil, a Repsol, a Shell és a BP – jelezte informálisan, hogy átmenetileg beszüntetik a termelést vagy a feltárást, és külföldi dolgozóikat kimenekítik az országból.

A legnagyobb líbiai olajkitermelő, az olasz Eni eddig nem ismerte el, hogy érintené termelését a lázadás – a cég részvényárfolyama azonban így is 5 százalékot zuhant. A Société Générale Financial Times által megkérdezett elemzője szerint ráadásul miközben leállhat a jó minőségű kőolaj kitermelése, az eddig pihentetett kapacitások beindításával, gyengébb minőségű kőolajjal pótolhatják a volument. A közel-keleti helyzet olajpiaci elemzők szerint kezd kiszámíthatatlanná válni, a zavargások szaúd-arábiai továbbterjedésével még jobban elszállhat az olaj ára – igaz, egyelőre visszafogottak a szaúdi tüntetések, és a kormány szerint nincs kínálati probléma, bőségesen fedezni tudják a kieső olajat.

A líbiai véres eseményekre az árupiaci jegyzések emelkedésével válaszolt a piac. A Brent kőolaj hordónkénti ára majdnem elérte a 109 dollárt, ám a többi árupiaci kategoriában is jelentős áremelkedés történt. Az arany hét hetes csúcsra emelkedett, az ezüst pedig 1980 óta nem volt ilyen drága – a magas olajárak növelik az inflációs félelmet, ezért a befektetők inkább nemesfémekbe teszik tőkéjüket. Az élelmiszerárak is emelkedtek a közel-keleti válság hatására, a kukorica ára például 2 százalékkal nőtt.

A Fitch közben BBB pluszról BBB-ra rontotta Líbia hitelminősítését, és további leminősítést helyezett kilátásba a bizonytalanság fennmaradása esetén. A Standard & Poor's a bahreini államadósság osztályzatát rontotta le egy fokozattal A-2-re.