Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Majd hogy nem hadat üzent Németországnak Mario Monti olasz miniszterelnök parlamenti beszédében, amelyben leszögezte: az EU csúcsértekezletén nem fog tágítani attól az olasz elvárástól, hogy az eurózóna támogatási alapját (ESM) használják fel a pénzpiacok stabilizálására - tudósított a Financial Times (FT). Monti nem hajlandó aláírni semmilyen előre elkészített dokumentumot és kész arra, hogy a csütörtök-pénteki tanácskozást meghosszabbíttassa vasárnap éjszakáig, ha kell, hogy a piacok hétfői nyitása előtt elérjenek valamilyen eredményt.

Az FT szerint az előre megírt szövegről beszélve a kormányfő nem arra a javaslatcsomagra gondolt, amelyet Herman Van Rompuy, az Európa Tanács elnöke a saját és három uniós vezető kollégája (a négyek) nevében tegnap tett közzé, mivel az tartalmazta az eurózóna fiskális és bankuniójának kialakításához vehető lépések egy részét. A tervezet európai szintű, minden egyes pénzintézetre kiterjedő bankfelügyeletet és közös betétbiztosítási rendszert ajánl, utóbbi végső pénzügyi támaszának pedig az 500 milliárd euró felett rendelkező ESM-t jelöli meg - emlékeztet a lap.

Ki játssza a főszerepet?

A Rumpuy-féle elképzelés része a eurótagállamok költségvetésének szigorúbb ellenőrzése, ám hiányzik belőle néhány olyan lépés - például az EU feljogosítása a nemzeti költségvetések átírására, ha azok sértenék a közösen elfogadott szabályokat -, amelyek az uniós vezetők korábbi tervei közt még szerepeltek. Emellett kimaradtak a piaci bizalom gyors helyreállítását szolgáló konkrét lépések is.

Akárhogy elemezzük is azonban, a négyek elképzelései háttérbe szorultak Monti erőfeszítései mellett. Az utóbbiak ígérnek ugyanis esélyt arra, hogy rábírják Berlint és más hezitáló országokat az eurózóna integrációjának elmélyítésére, gyors lépések megtételére a tagországok közös védőernyő alá vonására.

Nem egyedül jövök!

A teszetosza európai válságkezelés miatt annyira meggyengült a megszorításokat és reformokat bevezető, technokrata kormány helyzete Olaszországban, hogy a napokban már római tisztviselőknek kellett cáfolniuk azt a hírt, amely szerint a miniszterelnök lemondásával fenyegetőzve próbálná végre jobb belátásra bírni berlini kollégáit. Monti viszont tegnap este név szerint bírálta Jens Weidmannt, a Bundesbank elnökét, mondván: félremagyarázza törekvéseit, amikor úgy interpretálja azokat, hogy pusztán a spanyol, olasz és más dél-európai országok hitelhez jutási költségeinek lenyomására akarja felhasználni az európai stabilitási alapokat.

A római kormányhoz közeli források szerint Monti megüzente Berlinnek a csúcs előtt, hogy erős nemzetközi szövetségesek támogatásával érkezik a tanácskozásra. Emellett kemény belpolitikai nyomás is nehezedik rá, úgyhogy számára nincs más hátra mint gőzerővel nyomulni előre.

Be vagyunk tojva

Olasz tisztviselők azt is elárulták az FT munkatársainak, hogy a kormányt erősen aggasztja az, mi lesz hétfőn az államkötvénypiacokon, ha a csúcs nem hoz áttörést. Monti szerint a tanácskozás kimenetele jelenleg a teljesen bizonytalan. Az viszont bizonyos, hogy kedden az olasz állam már csak 4,71 százalékos hozammal tudott felvenni kétéves hitelt, ami december óta a legmagasabb szint.

Az EU összességében azt kockáztatja, hogy ha nem hoz eredményt a hét végi tanácskozás, akkor összeomolhat az olasz kormány. Egyes elemzők szerint a miniszterelnök kemény beszéde válasz volt Silvio Berlusconi volt kormányfő jobbközép pártjának, amely egyre jobban növeli a nyomást a római vezetésen.

Elhúzhatnak a németek...

Berlusconi pártja, a Szabadság Népe - amely a legnagyobb politikai erő parlamentben - jelezte, ma támogatni fogja a munkaügyi reformról szóló törvényjavaslat elfogadását, hogy ezzel javítsa Monti alkupozícióját Brüsszelben. Ezzel egyidejűleg azonban világossá tette azt is, hogy elégedetlen a jogszabállyal és a kormány megszorításokra alapuló gazdaságpolitikájával.

A Szabadság Népe keményvonalas politikusai le akarják mondatni a kormányfőt, és előrehozott választásokat akarnak kiíratni októberre. Berlusconi egyre keményebb harcol azért, hogy az erősödő viharban is fenntartsa vezető szerepét. Montit állítólag felbosszantotta, hogy elődje Európa-ellenes kijelentései aláássák Olaszország pozícióit a csúcstalálkozó előtt. Berlusconi kiszivárogtatott hírek szerint tegnap újra elismételte azt a meglátását, miszerint nem is lenne olyan rossz, ha Németország kilépne az eurózónából.