Teljes a káosz a nyugdíjrendszerben a szomszédban

A román kormány tagadja, hogy az év közepétől gyakorlatilag bezárná a nyugdíjrendszer második pillérét, azaz a kötelező magánnyugdíjpénztárakat. Korábban arról érkezett hír, hogy az állam a továbbiakban nem utalna ezekbe pénzt.
Barabás Júlia, 2018. május 23. szerda, 06:40
Fotó: Shutterstock

Nem függesztik fel a magánnyugdíjalapba történő befizetéseket július 1-jétől, ez csak lehetőségként merült fel a kormányzati egyeztetések során - idézte a Maszol Ion Ghizdeanut, az Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) elnöke. Az erről szóló információ tévedésből került nyilvánosságra. (A magyar kormány 2011-ben gyakorlatilag államosította a kötelező magánnyugdíjpénztárak vagyonát, átutalva a befizetőknek a pénztárakban addig elért hozamukat - a szerk.)

Az információ, amely szerint 2018. július 1-je és december 31-e között a bruttó jövedelem 3,7 százalékáról 0 százalékra csökkenne a magánnyugdíjalapoknak átutalt összeg az idei évre vonatkozó törvényalkotási programban jelent meg, amelyet feltöltöttek a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium honlapjára. Olguþa Vasilescu munkaügyi miniszter tagadta, hogy ilyen intézkedésre készülne a kormány. A tárcavezető azt mondta, ez a CNP javaslata, a kabinet azonban nem ért egyet vele.

A CNP elnöke szerint a bizottságnál számos elemzést készítenek, a magánnyugdíjalappal kapcsolatos információk egy lehetséges forgatókönyvből kiragadott adatok. Az általa vezetett intézmény nem terjesztett elő ilyen intézkedésről szóló javaslatot, a témáról egyelőre csak tárgyalnak a CNP-n belül, végleges döntés még nem született. Még nem tudjuk, hogy javasolni fogjuk-e ezt vagy sem. Majd meglátjuk - fogalmazott.

A fotó forrása: Shutterstock

 

HOZZÁSZÓLÁSOK