Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel parlament alsóháza, a Szejmn 34. ülését szerdán kellett volna megnyitni, ám ez nem sikerült - derült ki a gazeta.pl folyamatos tudósításából. A Szejm marsallja először 12 órára, majd 14 órára halasztotta az ülést, de délután 15 óra után még midig nem derült ki, hogy sikerül-e megoldani a parlamenti válságot.

A krízis tavaly december 16 óta tart, amikor az újságírók parlamenti belépésére és munkájára vonatkozó korlátozások kormányzati terve miatt az ellenzék elfoglalta az ülésterem szószékét, megakadályozva ezzel a plenáris ülés munkáját.

Az ellenzéki Polgári Platform (PO) képviselői azóta is a plenáris teremben tartózkodnak, "ügyeleti rendszerben". Ott voltak karácsonykor és szilveszterkor is, miközben a fagyos hideg dacára ezrek tiltakoztak még a parlament épülete előtt.

Lebeg a  költségvetés

A válságot tovább mélyítette, hogy decemberben a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) képviselői átvonulva az  úgynevezett oszlopos terembe az ellenzék jelenléte nélkül elfogadták a 2017-es költségvetést. Ezt az ellenzék - miután nem volt jelen - jogtalannak tekinti.

A PO álláspontja szerint a december 16-i ülést kellene folytatni, amely csupán szünetelt, és ennek megfelelően újra kellene szavazni a büdzséről. Az ország tényleges vezetője, a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski napok óta tárgyalni próbál az ellenzékkel a patthelyzet feloldásáról, ám ez eddig sehova sem vezetett.

Jöjjön az alkotmánybíróság?

Grzegorz Schetyna, a PO vezetője szerdán azt mondta halasszák el az ülés megnyitását január 18-ára. Erre sajtóértesülések szerint a PiS azzal az ultimátummal reagált, hogy ha abbahagyják az ellenállást, akkor elhalasztják a plenáris ülés megnyitását.

A kormánypárt nem fogadja el, hogy a büdzsét jogtalanul hagyták volna jóvá, de tudja, hogy jogi szempontból ez a lehetőség is felmerülhet. Ryszard Petru, a Modern párt vezetője abénultság feloldására felvetette azt a javaslatot, miszerint Andrzej Duda államfőnek az alkotmánybíróság elé kellene utalnia a kérdést.