Generációjának küldetése az amerikai gazdasági növekedés újraindítása és a középosztály gyarapodásának elősegítése - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök évértékelő beszédében. A kormányának legfőbb célja gazdaság erősítése és a munkahelyteremtés, de eközben egy centtel sem fogják növelni a büdzsé hiányát - ígérte meg. Reformokat terveznek az állami egészségügyi program olcsóbbá tétele érdekében, ugyanakkor pusztán a kiadások lefaragásával nem lehet növelni a jólétet - szúrt oda a republikánus ellenzéknek, amely alapvetően megszorításokkal akarja javítani a költségvetés egyenlegét és csökkenteni az államadósságot.

A szövetségi kormány 70 milliárd dollárt szán infrastrukturális beruházásokra, utak, hidak felújítására és más célokra. Forrásokra számíthat a zöldenergia-ipar és az oktatás. Felszólította a kongresszust, hogy hozzon szabályokat a klímaváltozás visszaszorítására, ha ezt elmulasztja, akkor a kormány fog lépni minden rendelkezésére álló - törvénykezést nem igénylő - eszközzel. Emellett elvárja a törvényhozástól, hogy emelje a minimálbért és hozzon olyan szabályokat, amelyek garantálják, hogy a nők azonos munkáért a férfiakéval azonos bért kapjanak.

Ne legyen már adófüggő!

Obama kiállt a fegyvertartás korlátozása mellett, amelyet szerinte az amerikaiak túlnyomó többsége támogat. Kétpárti egyetértéssel meghozott törvényt vár a kongresszustól a bevándorlás reformjával kapcsolatban. Megígérte, hogy egy éven belül felére csökkenti az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő létszámát, és a tegnapi észak-koreai atomrobbantásra utalva közölte, hogy kemény választ adnak az ilyen típusú húzásokra.

A kubai-amerikai származású Marco Rubio szenátor a republikánusok nevében felszólította az elnököt, hogy hagyjon fel adóemelési szenvedélyével. A több állam nem segít, hanem hátráltatja a problémák megoldását. Az adóemelések a középosztályt is sújtani fogják - figyelmeztetett. A republikánusokon belüli ellentéteket jelzi ugyanakkor, hogy Rand Paul, a párton belüli Tea Party egyik képviselője kijelentette: mindkét nagy párt bűnös abban, hogy a költségvetési deficit ezer milliárd dollár fölé nőtt.

Aki egy békéltető, konszenzust kereső Obamára számított a harcias beiktatási beszéd utánt az évértékelőn, annak csalódnia kellett - állapítja meg Mark Mardell, a BBC egyesült államokbeli tudósítója. A elnök lényegében leckéztette megosztott ellenfeleit, amikor egyértelművé tette, hogy befektetésekkel, állami programokkal akarja felemelni a középosztályt. Különböző ügyekben ismételten cselekvésre szólította fel a megosztott, a legfontosabb kérdésekben újra és újra döntésképtelennek bizonyuló törvényhozást.