Teljes fordulatot vett a lengyel abortuszpolitika

A tömeges tüntetések követeléseinek engedve a lengyel kormány visszalép a teljes abortusztilalom bevezetésétől - írja az Index, a Guardian nyomán.
Napi.hu, 2016. október 5. szerda, 17:35
Fotó: Napi.hu

A lap többek között a lengyel tudományügyi és felsőoktatási miniszter, Jaroslaw Gowin által elmondottakra hivatkozva ír a kormány visszakozásáról. Gowin szerdán azt mondta, hogy a teljes abortusztilalom miatti tiltakozások gondolkodásra késztették és alázatra tanították a konzervatív kormányt. Szintén szerdán Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke azt mondta, hogy a lengyel parlament felsőházában nem kerül napirendre olyan törvénytervezet, amelyik tovább szigorítaná a jelenleg érvényben lévő abortusztörvényt.

A lengyel közvéleményben hatalmas tiltakozást váltott ki, hogy a hatalmon lévő Jog és Igazságosság pártja egyházi indíttatásra szigorítana az érvényben lévő abortusztörvényt. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy eredetileg sem a nemi erőszak, sem az anyai életveszély, sem a magzat életképtelensége nem lett volna enyhítő körülmény.

HOZZÁSZÓLÁSOK