Az amerikai képviselőház a republikánusok többségének ellenszavazta ellenére elfogadta a szenátuson az újév első óráiban átment törvényjavaslatot a költségvetési szakadék elkerülésére. Így Barack Obama elnök jóváhagyásával érvénybe léphet az adózók 98 százalékának adócsökkentését törvénybe iktató, ám a költségvetési kiadások lefaragásáról szóló döntést két hónappal elhalasztó intézkedéscsomag. A politikai drámák iránt szenvedélyes vonzalmat érző amerikai politikusok ezzel elkerülték a legrosszabbat, nevezetesen, hogy az év elején jégre vigyék az országuk és vele a világ gazdaságát - állapítja meg a BBC szakkommentátora, Mark Mardell.

Az első nyilatkozatok alapján az a benyomása támadhat az embernek, hogy Obama kifejezetten élvezte az év utolsó hetére időzített csetepatét, amelynek eredményeként Joe Biden alelnök és Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi republikánus frakciójának vezetője az óév utolsó előtti napján összehozta a megállapodást, hogy az december 31-én felsőház elé kerülhessen, majd 2013. január elsején éjjel kettőkor szavazhassanak róla. A republikánusok kényszerpályára kerültek: vagy elfogadják a gazdagok adóemelését, vagy miattuk nő az adója minden amerikainak. Végül nem vállalták az utóbbit és tegnap rábólintottak a csomagra.

Düh az ellenzéki padsorokban

Mindezek nyomán az ellenzék megosztottan és dühödten került ki a csatából. Legfőbb választási ígéretük az volt, hogy mérsékelni kell a kiadásokat a költségvetési hiány lefaragása érdekében, ám a mostani alkuban egy centet sem kaptak. Egyedüli reményük, hogy a két hónap múlva egyszerre kell majd dönteni a most elhalasztott kiadáscsökkentésekről, illetve a kormány hitelfelvételi plafonjának emeléséről. Így akkor megpróbálhatnak visszavágni.

Obama egyszerűen teljesítette fő választási ígéretét: emelkedik a leggazdagabbak adója. A tőle balra állók ugyan kifogásolják, hogy a kedvezményes jövedelemhatár évi 250 ezer dolláros kereset helyett a családok esetén évi 450 ezer dollár lesz - szerintük az USA-ban már az előbbi jövedelmet élvezők sem tekinthetők középosztálybelieknek -, ám ez a zsörtölődés értelmetlen, hiszen engedmény nélkül nincs eredmény, az alku már csak ilyen műfaj.

Pimasz Obama-nyilatkozat

A BBC szakírója szerint az elnök első nyilatkozatában nyoma sem volt a békekereső hangnemnek, sőt némi önhittséget, pimaszságot vélt felfedezni Obama viselkedésében. Mintha ihaj-csuhaj sose halunk meg stílusban reagált volna a sikerre, talán úgy gondolja, hogy ráhagyja a további alkut Bidenre és McConnellre, akik régi, jó személyes kapcsolatuknak köszönhetően jártak sikerrel az elmúlt napokban.

Figyelmeztette a republikánusokat, hogy a kiadáscsökkentések érinthetik, az infrastrukturális beruházásokra, a munkahelyteremtésre, az oktatásra, az átképzésekre, a kutatásra és fejlesztésre, illetve az új technológiák bevezetésére rendelkezésre álló forrásokat. A lépéseknek "kiegyensúlyozottaknak" kell lenniük - fogalmazott -, ami dekódolva annyit jelent, hogy ha a mi embereinknek - azaz a szociális és az állami egészségügyi juttatásokat igénybe vevő amerikaiaknak - áldozatot kell hozniuk, akkor a ti embereiteknek - azaz a jómódúaknak - több adót kell fizetniük.

Már-már önhittség

Nem mulasztotta el figyelmeztetni ellenfeleit arra is, hogy ne játszadozzanak a hitelfelvételi korláttal, mert az amerikai állam nem engedheti meg magának, hogy ne fizesse ki a számláit. (A hitelfelvételi határ elérése esetén a kormány a közalkalmazotti bérek átutalásával is adós maradhat.) Emellett hangsúlyozta, hogy az alkudozás nem mehet a bevándorlási reform és a fegyvertartással kapcsolatos törvénymódosítások rovására.

Mindez akár önhittséget is jelezhet, a veszedelmes túlzott önbizalom jele is lehet - véli Mardell. Ugyanakkor arra utal, hogy az elnök úgy véli: világos felhatalmazást kapott a választóktól arra, mit kell tennie, van egy terve ennek végrehajtására és van gyomra hozzá, hogy elviselje az ezzel járó sokszor gyomorforgató politikai manővereket. Meglehetősen színpadias kérésként kevesebb drámát és több munkát kért politikustársaitól a következő hónapokra, majd visszatért Hawaiira, hogy folytassa karácsony másnapján félbehagyott téli pihenőjét.