Teljesen tele van a hócipőjük a cseheknek

A cseheknek elegük van a járvány miatt bevezetett korlátozásokból, például tíz megkérdezettből kilenc úgy véli, hogy újra ki kellene nyitni az iskolákat. Úgy tűnik, az angol vírus okozta gondokra fittyet hánynának.
Barabás Júlia, 2021. február 23. kedd, 06:20
Fotó: Getty Images

A cseh alkotmánybíróság felülírta a kormány döntését, amely a kiskereskedők és a szolgáltatók egy részét üzlete bezárására kötelezte a koronavírus-járvány miatt - derül ki a Radio Praha tudósításából. A bírók úgy látják, hogy a kormány ezzel az intézkedésével nem egyenrangúan kezelte a gazdasági ágazatokat, különbséget tett köztük azon az alapon, hogy milyen termékek forgalmazásával foglalkoznak, és ennek nem adta megfelelő indokát.

Azokról a szabályokról van szó, amelyeket januárban hoztak a koronavírus-járvány ismételt felpörgése miatt, és első körben csak február közepéig voltak érvényben. Az alkotmánybíróság elé a törvényhozás felsőházának néhány szenátora vitte az ügye. A bírói testület döntése nem jelenti azt, hogy kinyithatnak a bezárt üzletek, ám a kereskedelmi és turisztikai szövetség azt várja, hogy a kormány kompenzálja az alkotmánybíróság szerint jogtalanul károsított vállalatokat.

Tíz megkérdezettből kilenc cseh véli úgy, hogy ki kellene nyitni az iskolákat az általános iskoláktól az egyetemekig - idézte a a STEM/MARK közvélemény-kutató intézet felmérését a Radio Praha. A válaszadók kétharmada úgy véli, hogy a diákokat és a tanárokat rendszeresen tesztelni kellene. A kutatásból az is kiderült, hogy a csehek az angol vírusváltozat randalírozása ellenére nem érzik magukat veszélyben. A megkérdezettek harmada egyáltalán nem tart a koronavírustól.

HOZZÁSZÓLÁSOK