A cseh alkotmánybíróság felülírta a kormány döntését, amely a kiskereskedők és a szolgáltatók egy részét üzlete bezárására kötelezte a koronavírus-járvány miatt - derül ki a Radio Praha tudósításából. A bírók úgy látják, hogy a kormány ezzel az intézkedésével nem egyenrangúan kezelte a gazdasági ágazatokat, különbséget tett köztük azon az alapon, hogy milyen termékek forgalmazásával foglalkoznak, és ennek nem adta megfelelő indokát.

Azokról a szabályokról van szó, amelyeket januárban hoztak a koronavírus-járvány ismételt felpörgése miatt, és első körben csak február közepéig voltak érvényben. Az alkotmánybíróság elé a törvényhozás felsőházának néhány szenátora vitte az ügye. A bírói testület döntése nem jelenti azt, hogy kinyithatnak a bezárt üzletek, ám a kereskedelmi és turisztikai szövetség azt várja, hogy a kormány kompenzálja az alkotmánybíróság szerint jogtalanul károsított vállalatokat.

Tíz megkérdezettből kilenc cseh véli úgy, hogy ki kellene nyitni az iskolákat az általános iskoláktól az egyetemekig - idézte a a STEM/MARK közvélemény-kutató intézet felmérését a Radio Praha. A válaszadók kétharmada úgy véli, hogy a diákokat és a tanárokat rendszeresen tesztelni kellene. A kutatásból az is kiderült, hogy a csehek az angol vírusváltozat randalírozása ellenére nem érzik magukat veszélyben. A megkérdezettek harmada egyáltalán nem tart a koronavírustól.