Teljesen átalakulhat az ismert világunk

A Brexit-népszavazás és Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson olyan közhangulatot jelez, amely valószínűleg a gazdasági nacionalizmus felé tereli a fejlett ipari térséget, és ez a kereskedelmi nyitottság és a nemzetközi munkaerő-áramlás rovására mehet - áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett átfogó év végi globális előrejelzésében.
MTI, 2016. november 29. kedd, 11:56
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi hitelminősítő főközgazdásza, Brian Coulton a több külön prognóziscsomagból összeálló helyzetértékelésben hangsúlyozza: nem sok kétség fér ahhoz, hogy a kereskedelmi protekcionizmus erősödése és a munkaerő-áramlás gyengülése hosszú távon visszafogja a fejlett gazdaságok növekedési lendületét.

Coulton szerint azonban rövid távon várhatóan a költségvetési ösztönzés lesz a domináns gazdaságpolitikai eszköz, és emiatt a következő két évben az eddig vártnál gyorsabb lehet a globális növekedés.

A Fitch ennek alapján jövőre 2,2 százalékos, 2018-ban 2,3 százalékos növekedést vár az amerikai gazdaságban. Ezek 0,2, illetve 0,1 százalékponttal javított előrejelzések.

HOZZÁSZÓLÁSOK