Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Rheinischen Post lapnak adott interjúban Maria Krautzberger annak a véleményének adott hangot, hogy napirendre kellene venni a dízel és a benzin üzemanyagok adótartalma közötti különbség kérdését. "A dízellel autózók literenként 18,4 centtel fizetnek kevesebbet, mint a benzinesek" - mondta, hozzátéve, hogy ez évente 7,8 milliárd euró bevételkiesést jelent a költségvetésnek, ebből 3,5 milliárd csak a dízeles személygépkocsik után. (A javaslatot már más is felvetette korábban.)

A dízelautókra kivetett magasabb adót leszámítva az állam gyakorlatilag évente másfél milliárd euróval támogatja a dízelautók használatát. Ehhez képest az elektromos mobilitás elterjedésének a támogatására mindössze egymilliárd euró szolgál, és az is csak 2020-ig - írja az MTI.

A hivatal következetesen törekszik mindenféle "környezetkárosító támogatás" leépítésére, beleértve a dízelüzemanyag adóelőnyét is. Az ilyen támogatásoknak köszönhetően szennyezhetik a dízelautók is a városok levegőjét - mutatott rá az Umweltbundesamt elnöke.

Az autóipar válaszút elé érkezett, mivel számos nagyváros a levegő magas nitrogén-oxid-szennyezése miatt a dízelautók kitiltását vette fontolóra. Emiatt már meg is indult a dízelautók részarányának csökkenése az új autók eladásában.

A nemrégiben tartott dízelcsúcson a politikai és iparági vezetők között létrejött megállapodás értelmében az autóipar több millió dízelautót készül a motorvezérlő szoftver frissítésével "tisztába tenni". Az autógyárak emellett sorra jelentik be kedvezményeiket is az új dízeles modelljeik vásárlására a régi dízelautók bontóba küldése fejében.