Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa áprilisban, a mandátuma lejárta előtt fél évvel lemond tisztségéről, hogy az európai parlamenti választásokat felvezető kampányra összpontosíthasson - írta kedden a Handelsblatt. Bár Rehnt a Napi.hu konferenciáján szólította fel lemondásra emlékezetes előadásában Matolcsy György, az MNB elnöke, nem a biztos megkésett reakciójáról van szó. (Az eseményen készült videót erre a linkre kattintva nézheti meg.) Sőt, később Rehn azt közölte, hogy nem lemond, hanem fizetés nélküli szabadságot vesz ki.

A német üzleti lap brüsszeli értesülése szerint az Európai Bizottságban várhatóan nem neveznek ki új biztost, hanem megbízzák a testület valamelyik tagját, hogy folytassa Olli Rehn munkáját. Szóba jöhet Joaquin Almunia versenyügyi biztos, aki korábban - 2004-től 2010-ig - irányította már a gazdasági és pénzügyi területet. A bizottság mandátuma novemberig szól.

Olli Rehn már tavaly bejelentette, hogy mindenképpen az Európai Parlamentben (EP) folytatja pályafutását, és az európai liberálisok (ALDE) listavezetője szeretne lenni a május 25-ei választáson. A Handelsblatt szerint áprilistól csak a kampányra koncentrál, és jó esélyekkel indul a listavezetői pozícióért, amelyet Guy Verhofstadt, az ALDE parlamenti frakciójának belga vezetője is meg akar szerezni. A döntést az ALDE február 1-jei brüsszeli kongresszusán hozzák meg.

A német lap szerint Olli Rehnt támogatja az észak-európai uniós tagállamokban működő liberális pártok többsége, és a német liberális párt (FDP) is, Guy Verhofstadt pedig csupán a Benelux-államokban szerzett támogatókat eddig. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ALDE dél-európai tagszervezetei melyik jelölt mögé sorakoznak fel, de meglehet, hogy inkább Guy Verhofstadt felé hajlanak - írta a Handelsblatt.

A lap rámutatott, hogy a Verhofstadt az utóbbi években a dél-európaiak álláspontját képviselte a válságkezelésben, harcolt például a közös euróövezeti kötvény bevezetéséért, Olli Rehnt viszont a szigorú takarékoskodást sürgető német irányvonal képviselőjeként tartják számon.

Az ALDE 85 fős frakciójával a harmadik legnagyobb politikai erő az EP-ben a konzervatív néppárt és a szocialisták mögött.
Olli Rehn 2004 óta dolgozik az Európai Bizottságban, 2010-ig bővítési biztos volt, és azóta irányítja a gazdasági és pénzügyi területet.