Teljesülhet az Orbán-kormány egyik rémálma

Az USA új külügyminisztere Joe Biden megválasztott elnök tükörképe, szakítás a Trump-érával - ilyen címekkel ír Antony Blinkenről, a poszt várományosáról a külföldi sajtó. Elkötelezett az emberi jogok és a hagyományos nyugati világrend iránt. Nem várható, hogy a magyar kormány nagy barátja lesz.
Komócsin Sándor, 2020. november 23. hétfő, 18:49
Fotó: AFP

Született internacionalistaként Antony Blinken, az USA következő kormányának külügyminisztere meg fogja nyugtatni az ország nyugati szövetségeseit, amelyekre a frászt hozta a nyugati szövetségi rendszert fél vállról kezeő Dondald Trump elnöksége - vezeti fel az új külügyminisztert bemutató írását a brit Guardian. Blinken magatartására jellemző egy idézet 2016 szeptemberéből, amikor Sesame Street egyik szereplőjével, Groverrel beszélgetve elmagyarázza a gyerekeknek, miért jó, ha olyan osztálytársuk van, aki messziről érkezett menekültként vagy bevándorlóként az országba.

"Mindannyian tanulhatunk, kaphatunk valamit egymástól, akkor is, amikor úgy látszik, hogy nem sok közös van bennünk." Ez a hozzáállás világosan jelzi milyen váltás jön az amerikai külpolitikában az elmúlt négy év után, amelyben elválasztották a gyerekeket a szüleiktől. A Guardian szerint enyhén szólva drámai lesz a változás, és a nem éppen bevándorlóbarát Orbán-kormány vélhetően hasonló hasonló következtetésre juthat.

Nem Amerikának játszik?

Mike Pompeo, az USA jelenlegi külügyminisztere sokat adott a belpolitikára, külügyminiszterként jobbára a konzervatív sajtónak nyilatkozott, miközben Blinken tipikus internacionalista. Iskoláit Párizsban végezte, ahol gitározni is tanult és arról álmodott, hogy filmeket fog csinálni. Mielőtt belépett volna Barack Obama előző demokrata elnök Fehér Ház-i csapatába, rendszeresen focizott és két táncdala felkerült a Spotfyra.

Bidennel szorosan összefonódott a karrierje, a megválasztott elnöknek szenátor és alelnök korárban is külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Hogy milyen közel volt a tűzhöz azt az is bizonyítja, hogy látható azon a híres fotón, amelyen Obama elnök és munkatársai nyomon követik Oszama bin Laden terrorista vezér elfogását. A képen a hátsó sorban balról a negyedik, aki az előtte álló válla felett igyekszik követni az eseményeket.

Nagy hibák

Mindez nem jelenti azt, hogy megbízása visszatérést fog jelenteni a volt elnök külpolitikájához. Blinken súlyos hibának tartja, hogy Obama ódzkodása miatt az USA nem avatkozott be katonailag a polgárháborúvá szélesedő szíriai belső konfliktusba, amikor megtehette volna. Erre akkor nyílt lehetőség, amikor Bassár el Aszad elnök vegyi fegyvert vetett be saját országának állampolgárai ellen. A CBS Newsnak nyilatkozva azt mondta erről, hogy nem tudtak megmenteni sok ezer életet, és nem tudták megelőzni, hogy millióknak el kelljen menekülni otthonaikból, ami egész életében kísérteni fogja.

Emellett az Obama-adminisztráció más tagjaival együtt 2018-ban aláírta azt a nyílt levelet, amelyben elismerik, hogy hiba volt Szaúd-Arábia mellé állni a jemeni polgárháború kezdeti szakaszában, amikkor azt hitték, hogy az egyik fél győzelme gyorsan véget vethet a vérengzésnek. Ezzel egyben felmentették a Trump-adminisztrációt az alól, hogy valamit tegyen a szintén sok ezer életet követelő konfliktus lezárása érdekében. Szakértők szerint a Biden-kormány meg fogja szüntetni az USA katonai érintettségét a konfliktusban.

Blinken elkötelezettsége az emberi jogok iránt származásában gyökerezik, miután egy holokauszttúlélő mostoha fia. Ezzel is összefügghet, hogy elkötelezett támogatója Izrael biztonságának, azt mondta, hogy a zsidó állam katonai támogatása nem függhet attól, hogy éppen milyen kormány van ott hatalmon. Emiatt szembe kerülhet a Netanjahu-kabinet antihumánus politikáját bíráló amerikai politikusokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.11.25 10:20

Elolvastam OV. letiltott cikkét. Eddig is tudtam hogy primitív módon sorosozik, de hogy Trumppal vetekedik bunkóságban, primitívségbe azt nem gondoltam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugati, 2020.11.24 23:14

Le se kell sza... Őket mintha nem is lennének.Eloszor rendezzek otthon a gondjaikat mert úgy néz ki, hogy polgárháború előtt állnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.24 17:41

@Bandri: És most hirtelen rád, mint fideszes agitprop kellene hallgatnom mi? :DD
Az lehet, hogy gazdaságilag volt javulás, amit mostanra vastagon lerombolt, és úgy néz ki, hogy az ország eddigi legnagyobb adósságába veri a népet, hosszú időre.
De inkább arról beszéltem, hogy ölég vastag a diktatúra.
2009-10-ben sokat tettem azért, hogy csere legyen, mára berágtam.
-----------
Nagyapám meg tényleg párttag volt, komcsi annyira azért nem, mert kritikus volt. Megtehette, mert a rokonságban sokan voltak még funkciban, s akár védve is lehetett volna, de nem volt rá szükség.
Komoly pozíciót nem is vállalt, csak városi szinten érdekelte a dolog.
MASZEK volt, tehát a rendszer ellensége is. Sokan jártak hozzá(nk) munka miatt, a vállalkozása miatt, s segítségért is, mint párttag, meg úgy az esze miatt. Sokaknak, sokat elintézett. Mindent emberi módon kezelt.
Egyetlen Ember, aki teljes mértékben mérvadó számomra.
Én pont azért nem léptem pártba, mert belülről ismertem a rohadtságokat, s én nem akartam abban résztvenni.
Nem is erőltették.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.11.24 17:25

@matura: Győzikének nem ez a legfőbb rémálma. A legfőbb az lenne Őkigyelmének, ha nem vétózhatna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bandri, 2020.11.24 17:00

@europeer: hát a nagypapi biztos komcsi volt, biztos jó magas a nyugdíja, bár sok mindenben lehet a nagyszülőkre hallgatni, de lehet olvasgatni kéne a történelem könyvet, megnézni a statisztikai adatokat, pl hogy 2009 ben az IMF-től mennyit vett fel és azt mire költötte és meg lehet nézni azt is, hogy ez alatt a tíz év alatt a gazdaságot rendbehozta, visszafizette az IMF hitelt stb lehet olvasgatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html