Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő évi büdzsében jelentősen, az eddigi kétszeresére, 3200 hrivnyára (csaknem 36 ezer forintra) emelték a minimálbért. Porosenko szavai szerint a költségvetés szociális jellegű, reformszellemű, védi a hazai gyártókat és a munkavállalókat, valamint jobb befektetési környezetet teremt az országban.

Kiemelte, hogy védelmi kiadásokra - beleértve a fegyverzet fejlesztését és a katonák ellátásnak javítását - a GDP 5,2 százalékát fogja Ukrajna a jövő évben költeni. Korábban Andrij Parubij házelnök arról tájékoztatott, hogy jövőre 5,9 milliárd hrivnyával, több mint 66 milliárd forinttal növelik az állam védelmi kiadásait, amivel csaknem elérik a 133 milliárd hrivnyát, az 1500 milliárd forintot.

Az ukrán elnök kitért továbbá arra, hogy a decentralizáció révén a helyi önkormányzatok saját büdzséje öt-hatszorosára emelkedett.

Ez volt a feltétele az IMF támogatásának

A kijevi parlament múlt szerdán hajnalban fogadta el végleges formában a 2017-es állami költségvetést, aminek még az idei elfogadása az egyik fő feltétele volt a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy folytassa Ukrajna tavaly megkezdett pénzügyi támogatását. A képviselők egyebek között jóváhagyták, hogy a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány az IMF által várt mértékű, 3 százalék legyen.

A költségvetés jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idei 1 százalékos GDP-bővülés után, a fogyasztói árnövekedés pedig 8,1 százalékra lassul 12 százalékról.

Több részletben érkezik a pénz

Az IMF 17,5 milliárd dolláros hitelprogramról kötött szerződést Kijevvel, amelyet több részletben utal. Az első részletet - 5 milliárd dollárt - a megállapodás megkötésekor, 2015. március 13-án kapta meg Kijev, a második részletet - 1,7 milliárd dollárt - tavaly augusztus 4-én, a harmadik, 1 milliárd dolláros összeget pedig idén szeptember 18-án.

Kijev most arra vár, hogy még decemberben megkaphassa a soron következő, 1,3 milliárd dolláros részletet, ami azonban szakértők szerint valószínűbb, hogy januárra tolódik át.