Idén is Temesvár áll az első helyen a Forbes Románia üzleti magazin sok magyar lakta befektetőbarát városokról összeállított negyvenes listáján. A 2016-os elemzésből kiderül, hogy Bukarestnél már Kolozsvár is vonzóbb a befektetők körében, Nagyváradon és Aradon pedig csak úgy pezseg az üzleti élet. Ezzel szemben a székelyföldi városok közül Marosvásárhely és Csíkszereda is jó pár helyet rontott - írja a Transindex erdélyi magyar nyelvű internetes újság.

Marosvásárhely és Csíkszereda visszaesésében komoly szerepet játszott, hogy az üzleti magazin a ranglista elkészítésénél idéntől az elért pontszám 10 százalékával bünteti azokat a városokat, ahol valamilyen korrupciós botrányba keveredett a városvezetés. Marosvásárhely így a 9. helyről a 12., Csíkszereda öt helyet rontva a 33. pozícióba esett vissza.

A Forbes Temesvárt sorozatban második alkalommal választotta Románia leginkább befektetőbarát városának. A határközeliség és a közúti infrastruktúra fejlettsége mellett a város főbb gazdasági ágazatai, az autóalkatrész-gyártás és az IT-szektor elmúlt években tapasztalható rendkívüli fejlődése is kétségkívül segített megtartani a 2015-ben megszerzett pozíciót.
A tavalyi listához viszonyítva egy helyet lépett előre, és Bukarestet megelőzve feljött a második helyre Kolozsvár a befektetőbarát városok ranglistáján. Annak ellenére viszont, hogy Kolozsvárt az IT romániai központjaként definiálják, a megye tíz legnagyobb árbevételével rendelkező vállalata között csupán egy, a tizedik helyen álló EBS Románia képviseli az IT-szektort. Ennek ellenére Kolozsváron kétségtelenül az IT-szektor dinamikus fejlődése az, ami leginkább figyelemre méltó. S bár az IT cégek vezetői itt is, akárcsak Temesváron, panaszkodnak a szakemberhiány miatt, a helyi üzleti szféra képviselői gyakran éppen a városban működő 11 felsőoktatási intézménnyel és a mintegy 100 ezer egyetemistával magyarázzák azt, hogy Kolozsvár mellett döntöttek, hiszen a munkaerőpiac szempontjából rendkívül mély merítési lehetőséget látnak a helyi felsőoktatásban. A Forbes elemzése arra is rámutat, hogy az elmúlt években Kolozsváron növekedtek legnagyobb mértékben az ingatlanárak, ami szintén kedvező környezetet teremt az ingatlanfejlesztők számára.
Nagyvárad a tavalyi ötödik hely után idén a lista előkelő negyedik pozícióját foglalja el. A Forbes szerint az előrelépés azzal magyarázható, hogy a város valóban rendkívüli fejlődésen ment át az elmúlt években: elkészült a várost átszelő gyorsforgalmi út, de több tér, park, és kulturális létesítmény felújítása is az életszínvonalban tapasztalható növekedést bizonyítja.
Megtartotta tavalyi hetedik helyét a befektetőbarát romániai városok ranglistáján Arad. A Forbes szerint a város két legnagyobb előnye, hogy közvetlenül kapcsolódik az európai autópálya-rendszerhez, illetve hogy a város környezetében mintegy 430 hektáron működnek ipari parkok

A nyolcvanas években Brassó és a környező települések együttesen alkották Románia legerősebb ipari zónáját. A kilencvenes évek gazdasági visszaesése és az erős befektetők hiánya ugyanakkor a legtöbb ipari megavállalat végét is jelentették. A város az elmúlt években viszont rengeteget tett régi hírnevének visszaszerzéséért: mára az országban Brassó környékén található a legtöbb ipari park, és a Forbes elemzése szerint a város szolgáltatószektora is feljövőben van.

Arra viszont a Forbes is rámutat, hogy az autópálya-építések kilátástalan helyzete leginkább Brassó potenciális fejlődését fogja vissza a romániai nagyvárosok közül. S annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős lépéseket tett előre a brassói önkormányzat és a megyei tanács a város mellett épülő repülőtér ügyében, az építkezési munkálatokat nemrég le kellett állítani, mert a környéken egy hódközösség lakik.

A 2015-ös kilencedik helyről idén a tizenkettedik helyre csúszott vissza Marosvásárhely a ranglistán. A Románia legbefektetőbarátabb városait felsorakoztató ranglistán a jelentős magyar lakosságot jegyző nagyvárosok közül Marosvásárhelyt Nagybánya követi. 2015-höz viszonyítva egy helyet javított Szatmárnémeti, és feljött a ranglista 24. helyére. A Forbes szerint az előrelépés azzal is magyarázható, hogy a város diverzifikált szolgáltató szektora mellett egyre több külföldi tulajdonban levő, főként ipari vállalat választotta Szatmárt befektetése helyszínéül.