A gótikus művészet e remekművét - amelyet a XII. és a XIV. század között építettek - a XIX. században restaurálták Eugene Viollet-le-Duc építész tervei alapján a forradalom alatt okozott károk kijavítására.

A székesegyházban 2019. április 15-én tűz ütött ki, amely elpusztította a huszártornyot és a gerendázatot. Emmanuel Macron elnök közölte, öt év alatt szeretné helyreállíttatni a székesegyházat, de a határidőt sokan szorosnak találják.

Az újjáépítők két táborra szakadnak. A "modernisták" újító kézzel nyúlnának az új építményhez, függetlenítve magukat Viollet-le-Duc restaurálási munkáitól, az épületen hagyva a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát. Az AFP francia hírügynökség szerint a sztárépítészek számára mi sem lenne dicsőségesebb, mint otthagyni a kezük nyomát a Notre-Dame-on, modern stílusban újjáépíteni, ami a legújabb fejlemény lenne az épület nyolc évszázados történelmében - idézte az MTI hírét az Infostart.hu.

A szemben álló tábor, az "ortodoxok" azt követelik, hogy a 19. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel a Viollet-le-Duc által tervezett huszártoronnyal. E táborban van a székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve is, továbbá a közvélemény-kutatások szerint a franciák többsége is.

A céges mecénások adománya kezd konkrét formát ölteni, a remények szerint mintegy 800 millió euró (267 milliárd forint) gyűlik össze. A Bernard Arnauld tulajdonában lévő LVMH és a Pinault-család birtokában lévő luxus divatcégek már aláírták a megállapodást 200, illetve 100 millió euróról.