Tempósabb drágulás Európában

A munkanélküliség stagnált, az infláció gyorsult az eurózónában. Utóbbi a kamatemelési várakozásokat erősíti.
NAPI Online, 2008. május 30. péntek, 12:44
Fotó:

Az euróövezetben májusban 3,6 százalékra gyorsult az éves infláció, szemben az elemzők 3,5 százalékos prognózisával. Áprilisban még 3,3 százalékos, márciusban pedig 3,6 százalék volt a tizenkét havi infláció az eurózónában. A májusi tempó rekordnak számít a közös statisztika 1997. januári bevezetése óta. A tizenkét havi infláció tavaly szeptember óta van az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja fölött - emlékeztet az MTI beszámolója.

A munkaerőpiacról kedvezőbb adatok érkeztek: rekord alacsony szinten, 7,1 százalékon stabilizálódott a szezonális kiigazítással számolt munkanélküliség az euróövezetben áprilisban. A ráta így a harmadik egymást követő hónapja változatlan csakúgy, mint a 27 uniós tagországban 6,7 százalékon stagnáló mutató. Az adatok azt igazolják, hogy a munkanélküliség három éven át tartó csökkenése megállt.

Az euróövezetben az állástalanok száma 4 ezerrel nőtt, - a piac 20 ezres csökkenést várt -, és mintegy 11,1 millióan voltak állás nélkül áprilisban.

Németországban, a legnagyobb eurövezeti gazdaságban 7,4, a második Franciaországban 7,8 százalékos volt áprilisban a munkanélküliség, mindkettőben megegyezően az előző hónappal. Növekedés mutatkozott ugyanakkor Spanyolországban és Írországban: előbbiben 9,6 százalékra a megelőző havi 9,3 százalékról, utóbbiban 5,7 százalékra a márciusi 5,6 százalékról.

Nemzetközi összevetésben az euróövezeti adat magas: áprilisban az Egyesült Államokban 5 százalék, Japánban 3,8 százalék volt az állástalanok aránya.

Az Európai Unió 27 tagországa közül Dániában volt áprilisban a legalacsonyabb az állástalanok száma, 2,7 százalék, majd Hollandia következett, 2,8 százalékkal. A legmagasabb a mutató még mindig Szlovákiában, 10,0 százalék, és még nőtt is a márciusi 9,9 százalékhoz képest. Magyarországon - harmadik hónapja - 7,6 százalékon stagnált a munkanélküliek aránya áprilisban, az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint.
HOZZÁSZÓLÁSOK