Tényleg jön a feketeleves decemberben

A Federal Reserve döntéshozóinak többsége a múlt havi kamatdöntés jegyzőkönyve szerint jelezte, hogy már majdnem készen áll - kilenc év elteltével - az első kamatemelésre. A részvénypiacok ezúttal kedvezően reagáltak a hírre.
Napi.hu, 2015. november 18. szerda, 20:49
Fotó: Reuters

A legtöbb résztvevő várakozásai szerint a kamatemelés megkezdéséhez szükséges feltételek teljesülhetnek a következő ülésig - derül ki a nyíltpiaci bizottság (FOMC) legutóbbi jegyzőkönyvéből. A Fed az októberi jegyzőkönyvében jelezte első ízben, hogy szándékukban áll a kamatemelés a december 15-16-án esedékes ülésen.

A jegyzőkönyv szerint a döntéshozók többsége azt is jelezte, hogy ez az új nyelvhasználat nem jelent automatikus kamatemelést decemberben, de az is közölték, hogy e szándékuktól csak egy "váratlan sokk" vagy gyenge adat tántoríthatja el őket.

A "galamb" lelkű jegybankárok attól tartottak, hogy az új szóhasználat félreérthető, miután túl erős várakozást alakíthat ki a következő ülés kamatemelésével kapcsolatban.

Az októberi munkaerő-piaci jelentés - amelyet két héttel a Fed-ülést követően adtak ki - viszont megerősítette a befektetőkben, hogy a Fed készen áll a szigorításra. Az amerikai tőzsdeindexek nem is reagáltak jelentős kilengéssel a jegyzőkönyv megállapításaira, az emelkedés folytatódott.

A decemberi kamatemelés támogatói több érvet is felsorakoztatnak a döntés mellett:

  • Szerintük a további halogatás csak a gazdaságba vetett bizalom hiányát erősítené és a pénzpiacokon csak nagyobb idegességet eredményezne a várható első lépésnek tulajdonított fontosság miatt.
  • A pénzügyi bizonytalanság fokozásában rejlő kockázatok csak másodrendű aggodalmaknak tűnnek.
  • A minél hamarabbi szigorítással a monetáris pálya az emelést követően nagyobb eséllyel "sekély" marad.

A Fed döntéshozók szerint a harmadik negyedéves GDP-lassulás ellenére, az üzleti és fogyasztói kereslet "szilárd alapul szolgál" a lépéshez.

Már mondogatják egy ideje

A FOMC októberi ülése óta több döntéshozó megismételte azt a véleményét, hogy a decemberi kamatemelés továbbra is napirenden van. Janet Yellen, a Fed elnöke november 4-i kongresszusi meghallgatásán megerősítette, hogy "élő lehetőség" a decemberi kamatemelés, bár sok múlik az addig megjelenő makrogazdasági adatokon. Hangsúlyozta, hogy a Fed csak nagyon szerény mértékű kamatemelésekben gondolkodik, nehogy a jelzálogkamatok emelkedése kedvezőtlen folyamatokat indítson el az ingatlanpiacon.

Szerdán egy New York-i konferencián Dennis Lockhart, az atlanti Fed vezetője kijelentette, hogy elégedett a jelenlegi gazdasági helyzettel, és amennyiben nem romlanak a gazdasági feltételek, támogatja a kamatemelés közeljövőbeli megkezdését. Loretta Mester, a Fed clevelandi ágának vezetője arról beszélt, hogy az amerikai gazdaság képes megbirkózni egy szerény mértékű kamatemeléssel. William Dudley, a New York-i Fed elnöke pedig kijelentette, hogy nem számít "nagy meglepetésre" vagy jelentős piaci reagálásra a kamatok emelésének megkezdése után.

A Fed jegyzőkönyv megjelenését követően a Dow 178 ponttal, vagy 1 százalékkal emelkedett, az S&P-500 1,1, a Nasdaq 1,3 százalékkal járt az előző napi záróértéke felett és a dollár is erősödött a főbb nemzetközi devizákkal szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2015.11.18 22:06

@Bulemia: Jézusom... ennyi ökörséget összehordani...

Tudod Blama... ha az emberi sületlen butaságnak volna mértékegysége, Blamának hívnák... tudod... 1 blama, 2 blama, 3 blama
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.18 21:45

Na látjátok feleim, milyen jó, hogy az MNB 125 miliárd Ft-ért ( gyenge 0.4 milliárd dollárért ) vett magyar államkötvényeket.

Ha emelkedik a dollár swap, most az álla saját magának fizeti a megnövekedett kamatokat.

Kéne még olyan 15 milliárd dollárért ( 4500 milliárd Ft) venni és még jobb lenne nekünk!

Semmi pénz az a 15 milliárd dollár, jut is, marad is a devizatartalékban.

És hatalmas siker lenne: a 40 milliárd dollár körüli devizatartalék nagy részét bombabiztos magyar államkötvény képviselné!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html