Terror - megerősítették több londoni híd védelmét

Nem emelkedik a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintje Nagy-Britanniában, továbbra is a második legmagasabb, "súlyos" szinten marad - mondta a BBC brit közszolgálati televíziónak hétfőn Theresa May brit kormányfő.
Domokos Erika, 2017. június 5. hétfő, 17:29
Fotó: Napi.hu

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki brit politikai erő, a Munkáspárt vezetője hétfőn lemondásra szólította fel a konzervatív párti miniszterelnököt a rendőrség létszámának csökkentése miatt.

A nagy-britanniai terrorfenyegetettség szintjéről a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) dönt, amely a kormánytól függetlenül működik.

Számítanak újabb merényletkísérletekre

May a BBC-interjúban elmondta: a JTAC megerősítette, hogy a készültségi szint marad a második legmagasabb szinten, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy az elhárító szolgálatok megítélése alapján nagy valószínűséggel lehet számítani újabb merényletkísérletekre Nagy-Britanniában.

A múlt havi manchesteri terrortámadás után - amelyben egy öngyilkos merénylő 22 embert ölt meg egy popkoncert helyszínén, köztük hét gyermeket - néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, és a brit nagyvárosok utcáin fegyveres katonai alakulatok csatlakoztak a rendőrjárőrökhöz.

Május végén azonban a készültséget ismét a második legmagasabb, jelenleg is érvényes fokozatra mérsékelték, és a hadsereg alakulatait a múlt hét közepére kivonták az utcákról.

Theresa May a BBC-nek adott hétfői interjúban elmondta, hogy a rendőrség számos londoni híd védelmét megerősítette.

A szombat éjjeli támadás három elkövetője a London híd járdájára felhajtva gyalogosokat gázolt el, utána a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A merényletben heten meghaltak, 48-an megsérültek, 18 sérült állapota továbbra is válságos.

Sok a külföldi áldozat

A brit kormányfő a hétfői BBC-nyilatkozatban elmondta: jelenleg 11 ember van őrizetben a szombat esti merénylettel összefüggésben.

A Scotland Yard a kelet-londoni Barking és Newham városrészekben, felehetően az elkövetők lakóhelyének környékén végrehajtott házkutatások során 12 embert vett őrizetbe, de egy 55 éves férfit azóta elengedtek.

Theresa May szerint a rendőrség még dolgozik a sérültek és az áldozatok azonosításán, de az már egyértelmű, hogy sok közülük külföldi állampolgár.

A brit miniszterelnök megerősítette, hogy a Scotland Yard már azonosította a három elkövetőt, de kilétüket akkor hozza nyilvánosságra, ha a nyomozati munka olyan szakaszba jut, hogy ez lehetővé válik.

Nem hivatalos hétfői médiaértesülések szerint a szombat éjjeli londoni merénylet három elkövetőjének egyikénél ír személyazonossági dokumentumokat találtak. Az illető állítólag marokkói származású, felesége pedig skót. Mindezt a Scotland Yard egyelőre nem erősítette meg.

A terrorcselekményeket nem külföldről szervezték

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka hétfőn a BBC rádiónak nyilatkozva elmondta: a március vége óta Nagy-Britanniában elkövetett három terrorcselekményt nem külföldről irányították, a merényletek tervezése "jórészt hazai súlypontú" volt.

A Scotland Yard vezetője elmondta azt is, hogy a londoni Westminster hídon március 22-én elkövetett - a szombatihoz hasonló jellegű - gázolásos és késeléses merénylet óta az elhárító szolgálatok öt további merényletkísérletet hiúsítottak meg. Hangsúlyozta: ezeknek, és az elmúlt három hónap három terrortámadásának "vannak nemzetközi dimenziói", de a nagy-britanniai terrorfenyegetettség jelentős részben nem külföldi eredetű.

Választás előtti adok-kapok

Theresa May egy hétfői londoni kampányrendezvényen kijelentette: Nagy-Britannia eddig "túl sok toleranciát tanúsított" a szélsőségességgel szemben, ezért most ezt a problémát teljesen új terrorellenes stratégiával "kezelni kell".

Azokra az ellenzéki vádakra, hogy belügyminisztersége idején a kormány csaknem 20 ezerrel csökkentette a rendőri állomány létszámát, Theresa May - aki miniszterelnökké választása előtt hat évig vezette a belügyi tárcát - kijelentette: a takarékossági intézkedések a terrorelhárító szolgálatok tevékenységét nem érintették, a kormány ezerötszázzal növelte a fegyveres rendőri osztagok létszámát.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje azonban hétfőn, a szombat éjjeli londoni merénylet utáni első munkáspárti választási kampányrendezvényen azt mondta: a konzervatív párti kormányfővel a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon "meg kell fizettetni" a rendőrségi létszámcsökkentések árát.

Corbyn szerint Theresa May belügyminiszterként "olcsón meg akarta úszni a lakosság védelmét", pedig "nagyon sok nagyon felelősségteljes ember" figyelmeztette annak idején a rendőrségi létszám csökkentése miatt.

A Munkáspárt vezetője kijelentette: ő is támogatja azokat a felhívásokat, amelyek szerint az utóbbi kilenc hétben elkövetett három nagy-britanniai merénylet miatt Theresa Maynek távoznia kell a miniszterelnöki tisztségből. Hozzátette ugyanakkor, hogy "ezt a problémát a választópolgárok tudják majd a legjobban rendezni" a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.06.06 10:09

@hedviga: Ez hülyeség, mindig más országbeli a hibás, az egész világot anglia fogja stabilizálni, anglia fogja az iszlamistákat kereszténnyé átnevelni, a szunnitákból siitát , az arabokat a túlszaporodásról lebeszélni, már azzal is tulvállalta magát, hogy beengedte őket, róka fogta csuka, meg is jött a hálátlanok büntetése. KI tud 1 milliárd
középkori idiotizmusra nevelt éhhalál szélén tengődőt stabilizálni, mikor ők maguk minden rendelkezésre álló forrást Kalasnyikovok beszerzésére fordítanak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.05 18:29

Aztán nehogy adjatok továbbra sem fegyvert a londoni rendőröknek, nehogy meg tudják védeni magukat, na meg az embereket. Megáll az ész!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.05 18:23

A manchesteri támadás után most ez. Szerintem egy Angliában élő ember be szeretne illeszkedni, de hát az arab földön hagyott család, akik nap mint nap végig nézik, hogy hogyan halnak meg az arab emberek a Közel-Keleten. Ha a Közel-Keletet nem fogják stabilizálni, akkor ennek beláthatatlan következményei lesznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html